Thursday, April 26, 2012

Jantan 2.0

Jantan ni kan kalau memilih calon binik of course la nak yang set set serba baik from every aspect,from top to toe gitu even perangai dan rupa sijantan itu serupa haram jadah.Same thing la kaedahnya dengan pompuan,at least baik dimata dan berkenan dihati.We only get to marry once,harap harap la.Bagi contoh I la kan(sapa lagi?),even I duk moaning day and night yang pernikahan I and laki yang I centa separuh gila itu adalah kehendak makapak I dan juga makapak him but before terpaksa menikah tu,I sudah pon decided about the requirement and characteristic yang I suka,mahu,harap in him.Yes,there is 16 ciri ciri yang tak kuasa I nak type in tis blog.After menikah baru lah I sedari yang segalanya adalah palsu semata.

Well,back to kehendak jantan dalam memilih binik.Kebanyakan jantan yang ajak I menikah,macam banyak sangat la jantan yang gila kan I(laki I and Fernando) except Bang Hj Bakh,setelah ditolak tambah ciri ciri dan syarat syarat lain both of them mahukan I berhijab after menikah nanti and I pon don't mind la about that even I ni jahil dalam bab bab agama but I know berhijab is a must for a muslim women's.So nak dipendekkan cerita after beberapa bulan menikah dan beberapa siri pergaduhan lakibinik,I telah dipaksa untuk berhijab but I refused because for me nak berhijab ni bukan takat tutup rambut je yang lain lain pon kena diutamakan juga specially about pemakaian that why nowdays ni ramai nau pendakwah wannabe bising sana sani in the pasebook about cara pemakaian pompuan berhijab yang sangat karut.Kata orang nak seribu daya,banyak sungguh halanganya.Salah satunya bila laki I tak reti reti nak bawak I p shopping tudung dan pakaian sopan santun.For him,pandai pandai I la sana nak handle it.The things is I must follow his rules.I masih ingat lagi the 1st week berhijab dulu,dress up I adalah serupa mak mak orang or bak kata Bang Hj I,"kekampungan".Sudah la bang,you tu pon asal kampong juga kan.Specially bila pakai tudung yang berharga 45$,beli at Pekan dotdot.Time makan,asal I tunduk je that tudung also tunduk too.Senget kiri kanan then balik KL I used my saving to bershopping sakan at ariani dan segala baju sopan santun yang up to date (la sangat) and now I sudah pon berhijab dan berpakaian sesopan yang boleh and makin ramai la orang duk tagged I in the pasebook,asked me to membeli tudung fareeda,baju kelawar etc from them.Most of myfriends terkejut juga when they know about this cause for them I will be the last person yang akan berhijab.Ye la most of my baju baju kan set set yang tak cukup kain(but idak la set set jin jang mari macam akak apam).Ber lagging siang malam,pakai dress yang set set nampak bontot but itu dulu la,when I was young and stupid katanya.After I met Bang Hj,tahu pulak I bersopan santun.Then pandaila I pakai jeans dan segala baju yang cukup kain.Some people change and some don't.Tak semua yang datang from tis Hj tak baik.I learned so much things from him too.Tahulah I macam mana rasanya angau dan the true meaning of love(puih...)and the hardest part is I kena belajar about berkoban apa saja demi centa hati I even kesudahanya hati ini merana bertahun tahun.Hence I juga agree tak semua pompuan berhijab itu better than those who don't(macam I yang tak baik ni la).Kerja bagi atau tarik taufiq dan hidayah ni Tuhan saja yang boleh buat.

I ada membaca statement yang berbunyi,"kau takyah sexy2 pun boleh digilai dan menjadi ikon kepada budak zaman sekarang".Sungguh diva.The tak boleh bla part is "digilai dan menjadi ikon".Retis wannabe la katakan.Kalau rasa seru untuk berhijab itu terlalu hazab,tunggu la dulu cik hadek oi...Harus I tegaskan disini,hijab is just a must.Karang ada yang kata I ni liberal lah sekular lah.But kerna cinta lautan api pon tak ada hal eh?.Moral of the stroy,kepada jantan jantan sekalian:tak salah pon kalau you all tu nak set set pompuan berkalung serban saja jadi binik.Gunakanlah hak memilih itu dengan sebaik baiknya.Nak binik bertudung after kawin boleh sangat but gunakan lah cara yang berhemah dalam menegur dan membimbing binik itu(bukan main mengarah arah je macam laki I)and to be safe cari la siap siap pompuan yang set set berkalung serban so that tak ada la issue rela paksa.

No comments: