Friday, August 10, 2012

Dilemma

Puasa ada lebih kurang 8 hari lagi but sehari pon I tak lepas.Jangan la pulak ada yang kata I ni teruk cause tak nak puasa ye. I bukan suka suka tak nak puasa but atas nasihat my gp yang serba pandai itu dan faktor kesihatan I yang tidak mengizinkan ini so I dinasihatkan untuk tidak mengerjakan ibadah puasa macam orang lain.However I yang berhati batu dan tak mendengar kata ini cuba la jugak nak puasa but then tak sempat azan Zuhur,sakitnya I saja yang tahu dan kerana sakit ini jugak I not be able to travel long hours so sempena bulan Ramadan yang mulia ini I tak dapat pulang ke Kuala Lumpur seperti tahun yang sudah sudah.Home sick sangat. I miss my parent and family.Rasa macam nak nangis pon ada ni.My mak pulak asik la duk bertanyakan about me,anak kesayangan la katakan then my sister yang pandai cover line told her,"biah sibuk tu mak,nanti raya baliklah dia".

I cuba belajar untuk terima ketentuan ini even I terpaksa sendirian.Sometimes laki I make my day very very hard by complaining about this and that as if I sengaja buat buat tak sihat but when he came to his senses,eh suddenly bertukar jadi jantan pujaan Malaya.Yes lately ni hati I cepat betul tersentuh dan I'am not very good at words anymore,tak reti dah I nak melawan cakap laki cause sometimes tu I terlalu sakit dan tak kuasa nak berkata kata even dalam hati ni punyalah sakit bila laki I ikut suka hati makbapak je cari pasal.When I look back,bukanlah I ni tak reti nak bersyukur cause dalam I sakit sakit ni laki I jugak yang hadap I siang malam,hantar p hospital and sometimes tu if I terpaksa stayed in the hospital,laki I akan temankan I sampai ke malam hari cause he knew yang I ni takut tido sorang (you mampu ke Bang Hj?).Sebab apa? Cause that's his responsibility as a husband kan if not siapa lagi?.Last week laki I dapat invitation berbuka puasa di Bandar Gorge then he tells me,"I kena pegi sorang je ni cause member office yang lain tak bawak family".Cakap je la you tak kuasa nak bawak I kan,macam la I hadap sangat.Makan kat lua sedap sedap then balik rumah bising bising.He think I kat rumah ni duduk kang kang je ke?.Dalam pada tak sihat ni pon I try la jugak berkemas apa yang patut,ye la da namanya pon menumpang kan.

Disebabkan I tak puasa so mood nak raya tu memang zero la but I of course I can't wait to balik to my parent's house,itu je la the only reason yang I ada.Sejak sejak menikah ni I jarang spend time dengan my family(even hari hari bisa) and am felt bad about that.Normally I terpaksa habiskan masa at duke's house,da la depa tu selalu pandang rendah pada I yang tak kelas ni.I wonder jugakla why depa tu kutip I jadi part of their family?.Ye la I kan anak kampong,belajar pon kat ipta je.Ish,orang ni kan even da jatuh tersungkur pon kalau da biasa menyombong memang tak reti reti nak sedar diri cause it already in their blood.There's time tu ada juga yang bertanya,mana I dapat handbag ni?.Baru beli gelang ke?.It funny actually bila orang kelas tanya orang tak kelas soalan serupa itu.Then I pon explain la handbekbek...I tu murah je tak boleh lawan dengan handbag Fendi depa yang satu tu je la pon but yes the quality is excellent I tell you cause it made in Europe juga and about the gelang meh pulak don't forget yang I'am half Kelantanise so when it come about jewellery mesti la yang big big one punya so everybody boleh tengok even memakainya adalah hazab and don't worry cause bukan laki I yang belikan ye...

My dilemma:raya ni nak balik mana???

No comments: