Wednesday, January 30, 2013

jangan bersedih lagi...


My eldest brother died because of cancer, before that my brother ada tanya I about my marriage but bila tengok his condition tak sampai hati pulak I nak mengadu nasib.The fact is he knew about it... Kehilangannya amat dirasai oleh semua specially my mum.Since that day mak jadi seorang yang pendiam dan banyak termenung.I tells Bella that I do understand how it feel cause I've lost my children too and I did promised to my late brother yang I akan jaga mak and his innocent kids.For mak,I cuba luangkan seberapa banyak masa yang I ada specially on weekend(kalau I x p merayap la).Laki I macam tak berapa suka cause jantan tu malas nak hantar(since perot makin besar ni I tak berani naik public transport alone).I kan kepala batu.I cakap,"if you susah sangat nak hantar I balik then I p by myself".So jantan tu mengalah,hantar then berambus away.On weekend pon busy duk meeting celah kangkang sana sini if ada at home pulak sibuk duk ngadap tablet so adalah lebih baik I p balik my parent's house.Adik beradik yang lain pon ada sama.Everybody tried to pujuk mak and bila semua orang was around mak nampak happy.

***

Most of my pregnant friend da start p shopping barang baby,buat preparation apa yang patut and some of them da siap bilik for their unborn baby lagi.Yes,I envy them...For those yang gila pasebook pulak everyday la duk update about their pregnancy journey.Hari ni mengidam ayam utan,update then esok laki tercinta tolong cuci muntah,update lagi.Beli rompers 2helai kat H&M pon duk update in the pasebook,tak koser I tengok.I pulak since termengandung ni memamg da tak benapsu lagi nak shopping baju,kasut or handbag and that day masa Bella was in Singapore,pompreng tu ada la tanya nak handbag cap hape but when I said tak nak apa apa then pompreng tu boleh pulak cakap I merajuk dengan her(eh yang sebenarnya aku nak mulberry serupa mu tu la)and everytime p merayap kat mall I will habiskan duit yang ada to melantak sampai kenyang then p beli skincare dan selebihnya I p tengok barang baby.Tengok je la nak belinya memamg tak koser aku.Bila tanya laki I about the preparation for tis anak dengan muka tak bersalah jantan tu cakap,"I tak ada duit".I sikit pon tak terkejut dengan statement serupa itu,ye la what do I aspect from jantan lahabou tu khenn...ada sekali tu I p teman my Kak Ngah shopping then boleh pulak terbeli baju baby then balik rumah I mintak that jantan to claim back the money(duit aku tu)then tak pasal pasal I kena marah.Jantan tu cakap,"yang you pandai pandai beli tu kenapa?.Then mintak claim pulak,you think I ni HR apa?".Dibuatnya I ni macam mintak sedekah you then kerana terlalu sentap semalaman I cried and cried serupa pompreng mati laki.

Hidup mesti diteruskan so I buat la preparation untuk diri sendiri.I da start beli barang barang for my confinement nanti.Recently I bought few bottles of lotion and body butter for myself then I beli socks,packs of facial tissues,pads, antibacterial wipes dan segala benda yang related dengan pantang time nanti.Buat stock banyak banyak,ye la I kan nak pantang for 100 days and from my previous pantang's experience yang menyedihkan itu,lain yang I suruh beli lain pulak yang dibelinya.Beside that I simpan duit tuk beli confinement's set made in Indonesia(my pasebook's friend cakap tis product sangat superb),in case jantan tu refuse nak membelinya or mana la tahu kan ada si kaki sibuk masuk campur pulak nanti"buat apa la beli benda benda mahal serupa itu,nak pakainya kejap je".Anything can happen so I tak nak berharap dengan jantan serupa itu.

I juga da decided nak beranak secara natural delivery saja.Beranak through vigina you.Merasa la I mengangkang berjam jam then koyak sana sini.Ish bab ni memang buat I ketak lutut but I think it's better than LSCS cause I know that I akan berpantang serupa tak berteman just like before so I tak berani nak take a risk lah.Nak menumpang at my parent house memang impossible sangat cause of my parent health condition.My sister Iza(nama sebenar) ada la invite I to stay with her during pantang nanti but the problem is mak cik tu kerja,nak harap confinement's lady je tolong I during siang hari.Tak sampai hati pulak I nak susahkan adik beradik I,ye la if ambik mak cik pantang tu bukan ke nak kena bayar jugak nanti.So I pasrah je la dengan ketentuan ini dan I sangat percaya yang I boleh jaga diri & baby...fuhh...tarik nafas panjang panjang.

Another preparation is I da start buat survey nak beranak kat mana nanti,for sure I akan p gov's hospital cause laki I and the suku sakat yang kelas itu da decided it from the 1st time when they found out about tis pregnancy.I pulak tak koser la nak argue about tis issue cause I sedar diri,am not his kesayangan binik dan bukan juga menantu hantu favourite .So tak payah la nak feeling feeling manja ye biah...bertawakal saja la aku.Orang lain ok je,so do I la kan...Beside that I juga merajin kan diri duk buat pilates and kegel exercise cause nak bagi senang beranak and jaga body and the important reasons is I have to make sure mybody cukup fit nak get through pantang time nanti. Pilates ni I memang da biasa buat since tak menikah dulu and bila termengandung I buat step yang disarankan saja la,no more tonggeng tonggeng and now I learn about kegel through YouTube saja.Ish...susah la nak kemut kemut ni...

Before I end tis post,I nak share about tis good news,my sisters Kak Ngah,Iza,Anna and Bella berjanji yang depa will help me with the preparation and during confinement nanti.Si Bella everytime balik from over the sea sure beli present for her unborn anak sedara,my sisters yang lain pulak everytime jumpa sure bagi I pocket money,dengan duit tu la I beli segala benda for my pantang nanti and recently dalam pada I duk bersedih cause tak beli satu apa pon for tis unborn baby,diam diam my sisters da siap beli almost 20 pasang baju and segala macam benda yang related.So now tinggal nak beli few things saja and lagi satu news yang akan buat Bang Hj gems naik hantu,duda engineer tu siap offer lagi nak bagi duit p shopping barang baby.Katanya,"***(nama manja I la) buat list nak beli apa then bagi acc no,nti I bank-in duit".Tak ke terharu&teruja bila dengan offer serupa itu?.Tapi I pon xde la hadap sangat pertolongan serupa itu from jantan lain.I tak nak ambik kesempatan dan I juga tak perlukan simpati orang sampai ke tahap itu cause I ada adik beradik lagi but if dia nak bagi present I tak tolak.Well,at least I know, laki I tak peduli (it's hurt juga la)but ada laki lain yang peduli dan ambil tahu...you ada ke Kak Hapam oi???.Dan I tak bersedih lagi...
















1 comment:

Anonymous said...

Hi, Biah.

Syukur you tak sedih lagi.
I'm happy for you :-)

Don't worry... masih ramai lagi yang sayang and always pray for you.