Wednesday, April 24, 2013

the pantang


Menjaga infant yang so demanding,innocent,so manja dan berpantang berseorangan serupa tak berlaki sangat la mencabar kesabaran dan keimanan I yang senipis onion's skin ini.

I still remember the 1st day nak mandikan anak yang so small(beratnya cukup cukup 3kg),punya la nervous, macam macam doa I baca dan sempat la I menangis se round dua cause teringatkan my mak at home,how I wish my mak and suku sakat I selalu ada next to me and sometimes tu kan I macam tak pecaya je yang I mampu deal with this situation.Drama air mata tu tak usah cakap la kan,asal sentap je I menangis.Puas la Tipah duk nasihatkan I,"tak elok menangis time pantang ni b,nanti hang get bentan".Macam ada experience je but Bang Hj cakap menangis je la at least it can relief the pain.About berpantang pulak I ada ramai consultant yang pandai pandai belaka.Beside adik beradik yang so supportive,my bff juga selalu la duk monitor I from far far away.My bff,AD5 siap threatened me about the consequences if let say I tak pantang betul betul.Tergelak besar pompuan tu when I said I will tungku her too if she come to my house nanti.I love 'em much much...

Many years, I’ve suffered from ocd and shifting mood,yes it's not easy jadi pompuan macam I specially bila harus terpaksa berhadapan dengan set set cilaka banat ni kan.They don't care less pon about my feeling apatah lagi nak hargai susah payah dan pengorbanan I.Orang lain(most of kawan kawan I) time pantang macam ni la duk bermanja manja but I tak usah mimpi la ye.Seisi rumah ni I kena uruskan sendiri.Rumah I adalah so dusty and am afraid if my son pon allergy macam I.Dalam pada luka from episiotomy yang masih raw dan so sakit,I sorang sorang la p basuh kain,jemur kain,angkat kain then fold the kain too.Jantan lahanat don't care less pon.Well,I know jantan tu sayangkan our son and I've no doubt about it but when it come about jaga anak time,that jantan selalu bagi excuse.Sakit betul hati aku ni.I ni since balik hospital sampai la ni tak cukup rest.Until today,jangan kata nak tolong cuci bottle anak buat susu pon tak mahu ok,berjaga malam lagi la tak usah diharap.Weekday boleh la bagi reason yang ko tu keja but on weekend pon that jantan boleh buat bodoh je anak melalak tengah malam.Bila I tegur him, he will talk harshly just to provoked me.Perangai serupa haram jadah,tak apa la esok anak tu da besar tahu la dia perangai bapak dia macam mana then boleh la ko blame aku ye jantan!

I don't have the strength to talk about how his suku sakat treated me since I duk sarat meghintung hari until terberanak dan berpantang.Cukup la I nyatakan disini that they treated me like a babi ye bukan baby and yes I serahkan segalanya pada yang diatas sana untuk mengadilinya dan adik beradik I juga sangat tired with the drama.Orang da benci sangat so why I nak kena stay in tis house lagi,masa untuk berambus makin hampir.

Talk about my infant Adam,he's just an ordinary baby.Tak de la cute giler macam anak tiri tak jadi that jantan(Kak Hapam's anak le) and after so many years finally I've found the true meaning of love,ye la that jantan kan tak centa I(aku ni bertarung nyawa lahirkan anak dia,janji nak bagi present tu sah sah la serupa janji kap lam nak menang undi,say "thank you sayang" pon tak hade ok).Rasa centa itu datang specially when the first time I hold him in my arm.Masa pregnant dulu I sangat takut yang I tak mampu sayang Adam cause I didn't expect the pregnancy actually,Adam lahir bukan atas nama cinta(puihh...) the parent yang mereng specially the bapak and I myself hate the jantan so bad but it change afterI saw Adam born.I love Adam as much as I love his late-sister,Zara.Tak kurang dan tak lebih.Adam is so lucky cause everybody love him specially my suku sakat.

That jantan cakap I ni tak ada pendapatan tetap,tak berharta la kaedahnya so I jangan mimpi nak dapat hak penjagaan (ish...susah nau nak cari ayat yang sesuai).I myself tak penah pon terfikir nak rebut rebut Adam.Dia pikir aku bodoh apa???.Eh,I kena cari kerja dulu then baru fikir about berambus.I dengar cakap Tipah.Dia tak tahu ke I ada candidate from twin tower yang wang ringgitnya 14 kali lebih banyak than him...

Mommy sayang Adam so much & mommy janji akan sentiasa ada bersama Adam.

No comments: