Friday, July 11, 2014

rezeki Ramadhan



I ni sokmo la duk complain about gaji yang tak cukup tu,yes sure ada yang cakap i tak reti bersyukur.Actually yang i bengangkan kan sangat tu cause even da kerja i still can’t afford to future study.”Tapi p shopping and travel sana sini mampu pulak”,kata Bang Hj(puih....).

Di bulan Remdan yang mulia ni i nak share satu cerita yang buat i nangis nangis serupa pompuan mati laki.Well i ada kenal sorang akak ni,namanya Rozi.This akak ada 5 orang anak uols yang umurnya around 14 to 3 years old gitu.Al kisahnya this akak mintak tolong i carikan dia kerja cause her current company tu nak bungkus dah.Then masa i tengah update her cv tu kan i pon tanya la this and that.I told her yang i ni sokmo la tak cukup duit then akak tu p tanya i about my monthly expenses. Akak tu cakap kelorge dia susah,adik beradik ramai,so this akak terpaksa sacrifice la kaedahnya.After SPM terus p kerja as a clerk,sampai la da beranak pinak ni pon still kerja at the same company.Akak tu punya current salary is about 2000$ sahaja(tercekik i dengar).

The akak punya laki pulak memang serupa typical character Malay’s drama kat tv tu,kerjanya cuma bayar car’s instalment and the utilities bills only(lepas diri sendiri je) yang lain i.e belaja dapur,beli langsuir raya,pinggang mangkok baru,pocket money anak anak nak p sekolah,p school’s trip,p kelas tambahan,p nursery etc pandai pandai la akak handle ye.The laki memang tak nak ambik tahu langsung include la dalam hal menjaga anak anak and house chores.Well,i bukan la nak bercerita sangat about betapa hodonya perangai the laki ye.

Kata kak Rozi,dia mengaku la memang tak cukup and sometimes anak anak makan nasik dengan ikan kering tambah kicap,kain baju pon setakat yang ada je.Then i ni boleh pulak gatal mulut tanya her,”yang akak p beranak ramai ramai tu kenapa?”(rasa nak lempang diri sendiri).Katanya sebab nak please the laki.Tapi even di baginya anak sampai lima orang perangai the laki macam tu jugak la.Tak adanya nak berubah.Yang dia tahu bagi nafkah batin je.Babi sangat.

So nak tambah income punya pasal the akak p la buat kerja part time,jual kain,magkok tingkat etc unfortunately business nya tak berapa nak menjadi.Rugi ada la.Orang hutang lambat bayar and tak bayar langsung pon ada.Now akak da fade up meniaga,nak cari kerja lain je cause if akak jobless anak anak nak makan apa pulak.Sibuk cari duit untuk anak anak jangan la kata nak window shopping or p cuti cuti makan angin,nak p jejak mall pon susah.

As usual i p la cite kat Bella then pompuan tu cakap i ni kena muhasabah diri cause ada orang lagi susah dan menderita dari i.Rasa bersalah sangat,i promised her yang i akan try my best to tolong her cari kerja.Tu je la yang i mampu tolong.Nak dijadikan cerita few weeks ago i went to the mall sebab nak beli boots but suddenly i teringat kan anak anak Kak Rozi so i end up p belikan baju for budak budak.Masa nak bayar tu memang la rasa ralat jugak cause baju Adam pon aku tak beli but masa i p hantar at her house,anak anak happy(the youngest siap lompat lompat) cause dapat baju baru.Balik rumah i nangis and hugged Adam kuat kuat...
***
While writing this entry kan,i was actually in the new office. Masa i p bagi tahu Bang Hj about this news i da kerja about 1 weeks(of course la orang tua tu be the last person yang tahu) then orang tua tu marah cause katanya why on earth i p suka suka tukar kerja without consult dengan him dulu.Eh suka hati la kan.All this while pon i buat semua by myself.





No comments: