Tuesday, December 29, 2015

the cycle


I nak buat edisi throwback sikit from the moment Adam was born sampai la ke hari ini. Seperti yag I selalu duk ulang ulang in my previous entry, the day when Adam was born tu memang sangat tragic ,ye la dengan apaknya meroyan (macam dia pulak yang beranak) nak tinggal I and Adam kat sepital and segala maknenek problem.

Then when I was still in pantang pulak terpaksa stay dengan the ibhuk(eh,dia yang menumpang I actually) yang layan I ni serupa menantu tiri.Sedih betul la duk ingat that moment.Adam ada colic, sikit sikit melalak.Asal terjaga je sure melalak as if dia la pulak yang kena torture jiwa dan raga.Kak Ngah blamed I,katanya ni semua sebab I la ,lembik sangat asik la teriaq masa pregnant dulu (suka hati je kan).Part yang I tak boleh lupa is bila the ibhuk lepas geram kat I by saying yang dia nak lempar the cradle kat luar cause tak kuasa nak dengar Adam teriaq then she packed the luggage and berambus from the house.Da la masa tu anak aku tengah tidur dalam buai ,haram jadah sangat perangai tu.

The first year jaga Adam memang sangat mencabar,beside the melalak part budak tu kejenya asik la nak berkepit dengan I,da la mak kau ni ada ocd tak boleh tak mengemas rumah,basuh kain etc sure rasa serba tak kena and the breastfeeding part yang buat I rasa nak gila.Sebabnya I tak attend mana mana breastfeed class pon ,main blasah je so pandai pandai I la.The ibhuk pulak asik la nagged me cause katanya I ni tak tahu menetekkan anak,tak macam anak dia yang super pandai.

Tapi Tuhan tu fair,after pantang I terus dapat kerja ,the miracle happened, mylife changed. I rasa ni semua berkat doa from my mum & sisters. I cakap macam ni cause am a sinner, susah rasanya doa I nak makbul..The first year tu macam macam la benda jadi,Adam warded,demam tumbuh gigi,jatuh katil,the ibhuk makin menjadi jadi bully I,gaduh dengan that jantan berebut Adam and sampai satu stage tu I siap p jumpa syarie lawyer lagi but for the reasons which hard to be explain still la jodoh tu bertahan sampai ke hari ni…

Today,Adam da besar.Pandai cakap,da tak melalak macam dulu,I pon surprise jugak bila finally Adam makin close dengan the bapak,budak tu punya social skills pon ok,tak takut orang dan the best part is dia pandai ambil hati I & the bapak too.Adam buat I bahagia.
***

Dia yang start the idea about to stay in this marriage for the sake of Adam,katanya dia nak Adam membesar macam budak budak lain.Ada the perfect family.Itu kata dia la and I pon tahu yang dia tak mungkin jadi exactly macam yang I nak.Cuma sekarang ni tak ada la teruk sangat macam dulu,hari hari nak bertekak .There’s time we both still jugak la bergaduh serupa dah tak ada esok…I ada cakap dengan dia since dia beriya nak stay sebab our son so please la berkelakuan seperti yang sepatutnya.




Saturday, October 24, 2015

losing the best years of my life


Lately ni I adalah sangat busy, banyak keje at the office, my parent tak sihat,I pon tak sihat sangat…and I almost forgot about this sendu blog.

I selalu rasa yang I’m strong enough to go through tis crazy journey alone (yes I dooooo) .Since I chose to stay awayyyyyyy from the bff so tak ada lagi episode keluh kesah meroyan etc.I left the WhatsApp group and I rasa much better .Recently I p rombongan Kak Jemah to the **** then boleh pulak I terserempak with one of the bff (cibai betul).Well…I boleh je pilih not to tegur her but dalam hati ni duk cakap,”please la jangan jadi budak budak” so I pon tegur la mak cik tu,siap ambik gambar, laga laga pipi segala (wtf) and being me yang konon nya cool, I siap invited her and the others to my house, tapi kan bila balik KL,masing masing diam seribu bahasa…

Remember the jantan Senawang? From the instageram I dapat tahu yang dia da breakoff denga the akak senior (da ada replacement pon) and I ada la jugak talked to him few times, tapi tak ada cakap about perasaan ku terhadapnya,nak move on kan katanya…

Lately I sokmo duk uploaded gambar Ash, to proof the world yang I survive the marriage’s(puih..). Bella siap tanya I lagi,”ko da berbaik dengan Abg S???”.After few days pompuan tu called ,katanya she was in Singapore sebab ada meeting and by petang tahu tahu dia da ada kat KLIA. I asked her,”do you believe about staying in the marriage for the sake of the children”.Gitu la soalanyan.Dia diam tak cakap apa apa then dia peluk i…

I try to work it up jugak(banyak kali), but I don’t think that we can get it back. Ada satu malam yang horny tu, I told him yang I cintakan dia then dia tanya I balik,betul ke???...There is always hope in love tapi kan in some ways it always suck.
***

I ada texted Bang Hj masa apak I demam berminggu minggu tak baik baik,I was worried about my apak condition and I tak tahu nk luah pada siapa.I mourned my sadness more open with the Hj than I did with Ash. I’m feel alone, tak punya siapa siapa…
***

I'am officially jadi kak ipaq to the beras bertuah,depa menikah bulan Syawal hari tu. The moment yang I tak boleh lupa during the nikah ceremony tu is bila the ibhuk told to the besan yang dia tu sebenarnya tak nak terima the beras as the menantu akan tetapi anak anak include me(the menantu hantu) pujuk dia soh jugak terima (dasar penipu).If I were them, sure aku tanya kat datin wannabe “siapa yang buntingkan siapa ni” .Biar dia sedar diri sikit…


Thursday, August 6, 2015

sayap sayap patah 2


First sekali I nak cerita about my fabulous raya, as usual I memang tak akan bersalam salaman bermaaf maafan dengan Ash during raya (tak raya pon sama)and I don’t bother about it cause I da terbiasa dengan hidup macam ni.This raya lain sikit la from the previous cause Adam da pandai cakap, his vocab pon da banyak improve. Terharu I dibuatnya bila Adam salam di pagi hari raya.Yes,Adam buat I bahagia.

This raya juga I dapat bakal biras baru (future binik anak syorga)dengan package instant cucu.Namanya pon anak syorga kan buat la apa saja the ibhuk will always pejam mata.Katanya anak syorga nya itu masih kebudak budakkan lagi and tak tahu the consequence yang akan ditanggung kemudian hari.The conclusion is budak tu cuma tahu throwing clothes and spread the legs je la keadahnya.

I will make sure that,tak akan aku nak beramah tamah or berbaik baik sangat cause I tak nak la nanti pisang berbuah banyak kali. Well so far I tak ada apa-apa issue pon dengan the bakal biras in fact I kesian dengan budak tu (sebab dapat *** haprak),I hope pandai la dia kipas the ibhuk just like the other menantu agong otherwise dia boleh join the menatu hantu club.

***
Satu saat dulu(when I was still in bandar puaka niyang rapek) I got the job offer somewhere in Bangsar, masa tu punya la happy tak terkata then I set a plan. Nak balik KL, stay with Bella in a couple of months then p la sewa mana mana with my female friend (maybe) after that p mintak cerai.

Tapi tu la I hanya mampu plan saja, out of the blue I was hospitalised then I got pregnant. I ‘ve went through a bad pregnancy journey which the jantan layan I macam haram till the moment Adam was born and now after 2 years, that jantan still refused to let me go for the stupid reasons.

Recently I ada cakap to the Hj, I do told him yang I menyesal kenal dia and wasted my teenage life for the jantan like him.Katanya I saja cari alasan macam tu so that I tak rasa bersalah pada diri I.Lain aku cakap lain pulak dipusingnya. Then katanya lagi I still stuck in this marriage because that jantan tak nak ceraikan I,kesitu pulak dia…

***
Kat opis I ni ada sorang budak pompuan,umur dalam 25 tahun (da kawin pon) and nak dijadikan cerita this lady kenal Ash.Jantan tu pulak asik la tanya I about this lady, pompuan tu datang keje ke tak today?Betul ke pompuan tu da pregnant? etc. At first tu I tak ada la rasa apa but after a while I jadi menyampah pulak.Ada sekali tu that jantan told me.”Tia tu cantik kan even without makeup, natural beauty”.Oh please, tolong la jangan cakap I jealous cause this is not the first time janta tu duk puji puji pandang pandang betina lain in front of me. The thing is I kenal pompuan tu, yes she’s beautiful and she’s my officemate. Sometimes I p kelua lunch dengan dia and dia siap datang to my house lagi tau.To make him stop, I cakap straight to his face, ”yang you ni tak sudah tanya pasal Tia tu kenapa,dia tu bini orang ok.You nak ke I tell her yang you tak sudah sudah talk about her”

As laki tak boleh ke dia show some respect sikit,sekali pon I’am not his type, bukan binik pilihan dia but please la respect sikit,I ni kan mak Adam.

***
For those yang selalu duk question, why on earth I ni tak berambus p tinggalkan jantan tu?.Yes, am so terrified of being alone ( at this age), I tak nak susahkan parent and family (financially unstable) and am so terrified of losing Adam too but but but it doesn’t mean I ni cuma berserah saja and biarkan diri I jadi mangsa bully jantan tak guna tu and the family. Trust me, I thought about it every day, I ‘am desperately want to make it over!!!





Wednesday, July 1, 2015

begitulah cinta 3


I am so much happier since I became a mother (except rasa lonely without centa), and I ada banyak sebab to be happy. Currently, I ada steady job.My boss and my officemate semua baik baik (kalau nak compare dengan my previous work place la)at the same time I da mampu to contribute something to my family. I’am able to take Adam away whenever I rasa menyapah tengok muka my laki (read: p travel), see siapa kata duit tak boleh beli the happiness and the bff yang dulunya rasa I ni miskin cause tak ada perkerjaan da start nak get in touch dengan I (yang ni I tak proud pon) and let me clarify kat sini,I tak rasa pon depa jealous dengan I cause i sedar diri (or maybe I ada post on my previous entry) what made me feel upset is when I heard that they (I tak nak tahu siapa orang tu) spread about my miserable marriage to the others. Bff ke macam tu???
***

When I look back I macam tak percaya yang I finally decided to berbaik baik dengan Kak Hapam.I made a decision to memaafkan pompuan tu after I realized betapa penatnya dan bodonya dirinya ku tak habis habis sakit hati memikirkan lahabau dua ekor tu.

Kak Hapam is right when she said yang laki I itu adalah part of her life”ada sesuatu antara kita”.I can’t deny that fact that laki I pon memang centa mati habis dengan pompuan tu (Ash siap tease I lagi bila pompuan tu mengadu I carutkan her), jodoh untuk jadi laki binik je tak ada lagi. Tak ada faedah pon nak bergaduh serupa catdog for something yang bukan milik I.

Personally Kak Hapam tu tak ada la teruk mana,yes mulut I pon boleh tahan jahat jugak kan.Tapi tu la her idea yang kononya we both boleh jadi bff tu memang unacceptable. Tapi kan I still can’t control myrasa menyampah when every time I read her status on the chat apps or when we had a conversation,pompuan tu suka betul ask me the silly question yang buat I rasa annoy. I kena bersihkan hati…

Mak cik tu ada cerita about her background & segala cerita sedih,kesian jugak la I dengar and dia selalu cakap betapa beruntung I dapat jadi binik Ash.If only she knew the ugly truth about my marriage.

Sometimes I just wondering macam mana la Kak Hapam will handle the conflict and segala mak nenek problem if dia la yang terpilih jadi mantu hantu macam I.Ye la gaduh dengan laki pon duk sindir sindir in the pasebook.

Kuat ke dia bila ibhuk mertua duk rendah rendahkan keturunan and displease her,dengan pompuan tu beranak je kejenya…Dia tak tahu that she lucky cause dia tak perlu nak hadap the drama & makan hati bertahun tahun.Ye la maybe if dia jadi Ash’s binik tak ada la jantan tu displease her macam yang dia buat kat I kan. Sometimes mulut I ni gatal je nak tell her that at least dia kawin dengan jantan yang cinta & terima dia apa adanya even once in a while ada jugak la dia mengadu about perangai the laki.
***

I da jarang mimpi Fernando,kalau ada pon tak ada la I rasa serupa nak commit suicide and I don’t give a damn la kalau orang nak cakap this is the karma or whatever pon.I malas nak fikir fikir sangat cause I tak mintak pon nak mimpi jantan tu.Yes I can’t deny yang rasa sayang tu masih ada dan until today I tak pernah tell him about this. I tak tahu how to erase the feeling. Personally I don’t bother about him anymore cause perbuatan serupa itu tak mendatangkan apa apa kebaikan pada I nor him.

I wouldn’t be able to describe the feelings that come around my heart bila I teringat the last time I received the call from him. Katanya “get a life b”.Macam sial!.Tapi tu la why should I care kan cause I yang tinggalkan dia and jantan tu simply doing that cause he thought I akan kecewa serupa nak bunuh diri. Yes perbuatan that jantan adalah sangat mengecewakan hati I yang fragile.

Tapi tu la I dengan dia je yang tahu the truth about our love hate relationship even after I got married .Boleh ke dia lupa yang dia tu tak sudah sudah call I siang malam meluah perasaan ( I ni binik orang ok) then bila dia da dapat calon binik boleh pulak acted like I ni yang terhegeh hegeh dengan dia.Now I know why I decided not to come back to him even I ada banyak peluang untuk buat macam tu.
***


p/s: According to the very very reliable source (sapa lagi kalau bukan Tipah mami jarum) jantan Senawang tu akan tanya about me to almost everybody he meet or talk through chat apps (read: my classmate) and yes I memang perasan…






Thursday, June 11, 2015

begitulah cinta 2


I tak sihat, sakit lama datang balik which I kena selalu p ulang alik hospital and the next appointment will be on this coming bulan puasa. The doctor told me maybe I kena go through a minor operation.
***

Referring on my previous post, I da lama ignored Bang Hj. Sometimes tu I still tak percaya, finally I managed to erased him from my daily life. I tak rindu dia lagi macam selalu,cinta jangan cakap la memang da lama terkubur.Dulu, I selalu percaya that he love me as much as I love him(puih!). I percaya yang dia tak happy dengan the binik and dia kena stay just for the sake of his innocent kids. The truth is dia tu memang jantan tak guna,he’s the selfish prick!.

Meanwhile he‘s still torturing me about mengapanya I tak jugak make an effort untuk bersama dia. It’s obvious to see kan yang I memang tak meninginkan dia lagi if not why on earth I p gatal menikah dengan Ash or if I ni masih lagi bodoh duk hadap jantan serupa dia I think da lama I lari rumah.

Dia tak faham why I masih stay in this marriage even diriku terseksa jiwa dan raga mengadadap laki dan kelorganya yang abnormal tu. First and foremost because of my financial problem yang masih tak settle lagi that the only reason why aku still mengadap the marriage. I don’t know why berat sangat hati I nak susahkan my parent and adik beradik. Bella always comfort me by saying yang I & Adam can always datang menumpang at her place. Dalam pada dia tak agree I nak bercerai berai suka suka hati (read:carikan bapak baru for Adam) but dia still cakap yang dia sanggup buat apa saja untuk dapatkan visa for me & Adam so that I can start a new life aboard.
***

Anyway, masa tengah ambik diploma dulu,I had an affair dengan one off my classmate, dia budak Senawang. Percentaan tu last for 3 semester only. I left him sebab tak koser nak layan budak malas belajar plus stubborn. Things yang buat I hangin is bila dia sokmo refused nak attend art class which dia tak berkenan dengan the lecturer. End up dia repeat that subject sampai 3 kali then dismiss. I don’t understand what was in his mind.Dia tak firik about his parent feeling ke?Dia tak fikir about his own future ke?Marah betul I that time.For the reason which cannot be explain, I do sayang him actually (sampai la ni pon rasa sayang tu ada lagi) but tidak la sedalam sayang I pada Fernando.

Lepas kena dump dengan I yang chantik ni boleh pulak dia main konda kondi dengan akak senior from Sarawak (sebab nak sakitkan hati i).Pompuan tu pulak asal jumpa I je nak buat muka tak puas hati bukan ke dia patut buat sujud syukur,if not tak merasa la nak dapat my ex boye friend tau.Tapi tu la after I left him tu kan my life turn upside down and I nearly nak quit study then I met Bang Hj…I marah dia actually, cause I thought I just want to jolt him by saying yang I want to leave him,boleh pulak dia jatuh cinta dengan mak cik tu and he refused to talk to me bertahu tahun.Masa I tengah buat degree,my friend Lynn met him during the akak senior's convocation then dia sempat la kirim salam kat I and I know marah dia pada I da habis.Dia rindu I sebenarnya…

Few years back, before I nak menikah,I ada cakap dengan him through fb.I told him yang I marahkan dia sebab after I left him macam macam bad thing happened to me and I told him about the akak senior (tak chantik langsung) yang sokmo la duk staring staring I as if I pulak yang ambik laki dia.I juga invited him to my wedding tapi tu la dia tak datang pon.After I menikah pulak (masa I was in bandar puaka) once in a while I still cakap dengn him lagi tapi tu la it’s very difficult to tell him yang I masih sayang kan dia.Even masa tu rumah tangga I sokmo la di landa todak.Perhaps it because of I do respect my husband dignity la.

Recently pulak I notice that dia sokmo duk stalked me on the instageram and he end up to love my picture (yang serupa pompuan mati laki sebab baru balik keje & penat) & few days ago dia love Adam’s picture pulak. Then boleh pulak I had a dream about him but tu la I tak pernah la pulak terfikir nak contact him.I heard dia masih lagi dengan akak senior from Sarawak,nak kawin tak ada duit lagi and the akak senior(keje as cikgu) pulak setia la menunggu buah tak jatuh tu.

Deep down I know that he’s still love me too, I tahu dia rindukan I jugak and I juga tahu he know about my marriage situation from the bff puaka(swine!)
***

Seriously I adalah sangat desperate, I miss of being wanted. I rindu nak bercinta lagi.Sebab I sunyi sangat.No please don’t get me wrong ye, it’s not about sex.I rindu nak p shopping baju cantik then p date,I rindu nak walk to the park,I rindu ada orang tergila gilakan I ,I rindu nak receive a bouquet of roses dan banyak lagi la.


On top of it,I still rasa that I’am soooo lucky cause I ada Adam…


Wednesday, May 20, 2015

dosa kemarin


Hati Kak Rozi retak seribu when she finally found out her laki agong rupa rupanya hari hari mengadap whatsapp,texting (meluah rasa) his ex-girlfriend (kak jan).She don’t have the strength to confront the laki so mak cik tu meluakan rasa sedihnya pada kawan kawan.Mintak advise la kaedahnya.Katanya let say if lakinya decide nak menikah dengan that janda,”akak memang tak sanggup nak bermadu,akak nak mintak cerai”.She never had an answer when I asked about nasib anak anaknya after the cerai berai nanti.Ye la anak 5 orang kot,yang dia nya pulak sokmo la financial trouble .Sikit sikit mintak tolong orang sana sini instead of menyusahkan laki agog.

I tak paham all this while terang terang the laki memang useless, nak lepas diri sendiri je which tak berapa nak jalankan tangungjawab as laki and bapak,nusyuz,selfish blablabla…dan berperangai babi.Berbelas belas tahun mak cik tu sabar and taat setia but bila dapat tahu laki ada betina lain baru la cakap yang dia had enough. Eh bukan ke all this while ko jugak yang galakan laki ko berperangai puaka then what made her so upset retak seribu segala when she found out about the affair?.Bukan ke jantan lahanat tu datang dengan package which we women have to deal with it sama ada suka atau tidak.I cakap dengan Kak Rozi yang I sikit pon tak terkejut dengan apa yang laki dia buat.Menangis nangis mak cik tu.Meanwhile sempat lagi dia kirim my friend kat Hong Kong sana to belikan lakinya punya birthday present.Rasa nak cekik diri sendiri.

My kakaks include Kak Ngah(yang kejap cakap support I then change her mind pulak cakap what am I doing is wrong) sokmo tak seuju dengan cara I handle that jantan.Kak Ana kata I ni kasar & stubborn which as a wife, I must respect that jantan even dia layan I serupa babi sekali pon.Katanya lagi sejahat mana pon that jantan and the family (read:mak mertua agong) tak ada la zalim macam firaun and I kena terima takdir yang telah tertulis untuk I (wtf) and that is one of so many many reasons why am trapped in this marriage.Being me yang suka menjawab, I’d said my peace. I just fight for my right at least nampakla jugak improvement nya on that jantan. I don’t say yang I tak percaya pada ketentuan tuhan,in fact I tak pernah putus berdoa semoga tuhan jauhkan I dari terus dizalimi dia anak beranak.
***

Adam has often asked me about the bapak whenever we’re away from home or just merayap at mall belakang rumah and I told him that we will meet the bapak once we come back. I pulak selalu trick him with the silly question like’mommy nak pegi work jauh, can Adam stay at home with bapak?”.Budak tu akan merengek rengek manja and replied “no! Adam nak ikot mommy naik awoplain (read: aeroplane )”.I watch him with the bapak and am touched by the joy of their relationship. Now I do understand the feeling when Bang Hj sokmo cakap “I pity my innocent kids that why I choose to stay with the malas wife”.

Thursday, April 16, 2015

antara dua darjat


When the first time I saw Adam, the love I felt for him was overwhelming and it still is, I tak pernah terfikir yang I akan sayang Adam sebanyak dan sebesar ini (sebab I hate the bapak until this moment).Bila tengok muka Adam,I see a bit of him and nenek agong too.Yes,muka Adam memang sebijik muka the nenek agong, the arrogant face.Itu pon still cakap muka Adam buruk then siap cakap yang dia tak nak lagi cuci lelaki degil & stubborn (macam dia la), sebab both cucu agong pompuan khennn...Eh karang next year anak pompuan ko termengandung lagi dapat anak jantan kembar 3 baru ko tahu.As a mother, I know that I must fight to look after and protect Adam from orang orang tak guna around us.I tak kan biarkan orang orang lahanat macam tu displease or hurt Adam.
***

Just recently Bella balik kampog then mymum tak habis habis mintak dia bawak ziarah her friend yang tengah sakit katanya (kawan kampong jugak).So pompuan tu pon tebalkan la muka pergi rumah mak cik Sol buat appointment, mintak kebenaran actually. Macam nak jumpa pak menteri,padahal jiran.We make it short je la ye,the next day pompuan tu gigih la tolak mymum on her wheelchair p rumah mak cik Sol then bagi salam few times, orang dalam rumah tu tak buka pintu.What made her upset is dalam rumah tu memang ada orang.The thing is she made a bloody appointment. Politely datang dulu tanya boleh ke mak aku datang nak tengok ko.Bukan datang suka suka bukan datang mintak sedekah!. It’s a knife in my heart when every time I think about that incident.

Me: why you tell me this?

Bella: because I want you to know b..you must know.

Me: ko tahukan they don’t like us (read: orang kampong) then why on earth ko usung mak pegi rumah dia?

Bella: aku tak terfikir they will treated us like that, i thought they’d changed.

Me:changed mendenya??? They never change. They will always treat us like a shit!

Bella: Sorry sis. Please remind me next time not to bring this stupid story again

Bila Bella tanya mymum,katanya maybe orang tu tengah sembahyang.Fuhhh… being mymum yang sokmo merendah diri dan bersangka baik, they simply displease her but I tak terkejut pon cause adik beradik mymum pon jahat jahat belaka.Tamak haloba and stil jugak la tak kaya kaya (miskin hina) and the best part anak anak dia useless (refer to adik mymum yang ada hati nak halau her dari tanah sekakngkang kera tu).
I sedih dan menangis,I harap mymum baik baik sahaja.
***

I know that the bapak loves Adam just as much as I do and we’ve worked hard (yes we do) to give him a proper family. The bff (la sangat) badmouthed about me yang tak lagi mengadu domba about my broken marriage and I can’t stop them. They can talk anything cause I don't bother.I lost the will to please them…


Saturday, March 28, 2015

lelaki


Sometimes, I wonder why I chose this path.

A few days ago that jantan ada tanya I,katanya I ni sayang lagi ke tidak dengan dia.Of course la I tergelak bila dengar that question kan then I replied, I told him the truth fact. Dia diam seribu bahasa…

Lepas tu I had a long conversation with Bella about this topic, oh ya before that I nak bagi tahu yang Bella da pindah to Dandenong dengan laki orang putih dia tu. I told her about what was happened last week,as usual pompuan tu marah gila dengan nenek agong then katanya,”ko ni sangat sabar kan,if I were you sure aku da lari”.Then I pon cakap la yang I memang nak lari sangat but until now I still tak tahu where should I go.I tak ada plan,all this while I just go with the flow.

Bella: Yes I know,your life is hard but ok let say ko berambus away from that house then ko kawin lain belum tentu lagi laki ko tu nanti lebih baik than Abang S.Trust me ko tak akan jumpa laki yang perfect.

Me:Ish,ko ni kan ada ke aku cakap aku nak carik jantan lain.

Bella: Bukan ke ko selalu mengadu sunyi la , tak cinta la…

Me:That true,memang sunyi,memang tak cinta and yes aku da tak lalu nak hadap semua ni but for the time being aku tak ada choice,Adam kecik lagi.

Bella: Kak Ana cakap,jahat sangat ke Abang S tu,ada zalim macam firaun tak?

Me: Why you tell me this?

Bella:Dia suruh aku tanya ko.

Me:Oh please la.Of course firaun tu lagi zalim…

I admitted to her that I’m desperate. I memang selalu terfikir yang if let say I kelua from this house, I try to back on the track, after that (maybe after 1 or 2 year) baru I akan consider about nak kawin lagi. The main point why I meroyan is because I da penat sangat nak hadap the drama.

I selalu rasa yang I ni bukan muda lagi(I rasa macam da tua sangat).I’ve change a lot. I wonder boleh ke I nak bercinta lagi.At my age, jantan yang nak kawan dengan I mostly da ada bini (yang ni next time je la I cerita ok) and jantan around my age pulak sure looking for a single women. If I told Tipah or the others (read: my bff) yang selama I menikah dengan that jantan,sekali pon I tak penah curang,sure pompuan tu fikir banyak kali.Tapi tu la memang tak ada pon. Bang Hj tu punya la janji bulan bintang if I leave that jantan he willing to jaga I siang malam (macam dia tu hebat sanagt) sikit pon I tak tergoda.

I ada terfikir satu saat nanti bila Adam da besar and ada life sendiri then how about me,masa tu sure I da tua sangat(tak kan da tua baru nak divorce) then I will stay with that jantan and the drama sampai mati.Ok I admit, uols sure perasan kan (kalau perasan la) lately ni I jarang meroyan about him, it not because dia tu da berubah jadi baik but yes lately ni so far dia da boleh tolerate sikit dengan I and Adam recently for the 1st time after so many many years I jadi binik suruhan, dia belikan I present during my birthday and dia punya baran pon tak ada la teruk sangat macam dulu (or because dia da penat nak layan I yang suka melawan ).
***

I mimpi jumpa Fernando,I cium tangan dia then minta maaf for everything.I do told him yang selama bertahun tahun ni I tak pernah lupakan dia (siap nangis nangis segala).Bila I tersedar I memang betul betul nangis ok.
***

Bella said everybody has their own obstacles and she knows that I am smart and strong enough to solve my problems.


Tuesday, March 24, 2015

bersabarlah sayang 2.0


Adam really teach me about patience specially bila nenek agong sokmo la used him to annoyed me.Adam masih terlalu kecil untuk faham apa itu benci & dendam tapi tu la suka tak suka budak tu kena jugak hadap the drama.Nenek agong used to annoyed me by saying yang anak pompuan kesayangannya tu pandai jaga anak etc tapi tu la budak budak will always be budak budak kan behave takat mana pon, pandai pandai gitu je la.Nak tahu anak you behave serupa perangai you (yang serupa betina gila) and pandai set set Einstein tunggu budak budak tu besar nanti la then baru la you boleh canang satu kampong.

Dia ada cakap dengan laki dia (saja cerita kuat kuat while I berkurung dalam bilik) menantu kepada besan (yang sangat kelas) dia tu bagus budaknya ada kerja and boleh bawak kereta sendiri, independent la kaedahnya budak tu,tak ada pon menyusahkan laki ke hape.Tak macam aku yang useless ni tapi tu la dia lupa or sememangnya tak sedar diri yang cakap cakap dia tu umpama meludah ke langit then terkena balik kat muka dia yang banyak wrinkles.

Anak pompuan dia yang paling pandai,paling cantik and the best tu jobless juga but as ibhuk mithali dia sanggup berkorban tebalkan muka bagi stupid excuse macam tu even orang (include me)peduli apa anak ko kerja or tak.Dicanangnya kat semua orang yang dia jumpa,pompuan tu tak kerja cause dia sayang sangat dengan anak,tak sampai hati nak letak anak kat nursery. Beside (perhaps) dia baru tersedar yang all this while dia tak sudah mengata orang sana sini sampai lupa diri.Tapi tu la still la dia nak convince orang yang anak dia tu tak ada la useless mana pon.

Pompuan tu boleh drive and ada kereta (ibuk mithali jugak kena fikir macam mana nak bayar hutang) tapi every time nak kemana mana (p kedai yang tak sampai 10 minute from home)dia lakibinik jugak yang tolong p hantar.Menantu agong tersadai tepi jalan pon dia lakibinik jugak p tolong angkot.Ye la anak dia kan of course la sikit pon dia tak rasa susah (tapi kan uols bila hati panas I juga la jadi tempat dia mengadu domba,see dengan anak sendiri pon dia suka cari pasal ni kan pulak I ,menantu hantu),lautan api sanggup di renangi but when we back to the main issue ,independent sungguhkan anak kesayangan dia tu.

Yes, pada pandangan dia I ni serba kekurangan (even satu masa dulu dia yang tak menyempat p merayu makapak I suruh kawin dengan anak jantan dia) tapi tu la since zaman I jobless dulu pon seingat I kan tak ada pon I menyusahkan dia lakibinik or anak jantan dia.Semua I buat by myself as if aku ni tak ada laki and am sure if she knew what was happen in our marriage, apa yang anak jantan dia buat kat I selama bertahun tahun ni sure dia akan terkejut beruk, malu,malu,malu and happy sangat (dia ada perasaan ke???) and I don’t care pon actually.Talk about drive kesana kemari pulak I ni tak koser nak drive kete jantan tu and kalau la dia rasa I ni menyusahkan anak dia cause kena hantar I p keje etc itu dia punya pasal la.Tak kan I pulak nak kena ingatkan dia apa tanggungjawab anak dia as laki I & bapak kepada Adam.Bukan aku susahkan dia lakibini pon,I don’t understand la apa yang dia panas sangat dengan I.

Untuk Adam,satu saat nanti I will tell him every single thing about the drama and am sure masa tu Adam sudah cukup dewasa untuk mengerti kenapa I pilih untuk keluar rumah cari rezeki.

Monday, March 16, 2015

bersabarlah sayang...


Being the menantu hantu,I ni sokmo la jadi bahan sindiran,muka I ni da sama tebal like a pebble wash depan rumah. May be she’s get excitement by doing that, ye la dia kan da menopause for almost 7 years. I thought after dia dengan suka hatinya memberambuskan dirinya from rumah yang I tumpang tu I can do the hockey pokey like tomorrow never come la kan but baru two weeks,dia made another stupid excuse. Nak jumpa Adam pulak even the main reason is saja nak menyakitkan hati aku.I admit yang I selalu mintak tuhan jatuhkan bala pada dia so that dia kan sedar diri.Yes sepengetahuan I dia tu sokmo la in trouble but boleh ke I cakap that because of perangai haram dia toward me so tuhan jatukan bala serupa itu.Bella told me,itu semua rahsia Allah so let it be sana and I pulak selalu rasa dirty yang amat sangat so I’ve change the doa.I mintak tuhan jauhkan dia dari I and Adam.

Tuesday, February 10, 2015

the hardest fact


Sedara mara kampong I asik la tertanya tanya apa perkerjaan Bella & me and when they know yang si Bella tu kerjanya duk travel sana sini boleh pula depa cakap yang pompuan tu is peramugari (level tu je la yang paling tinggi).Bila I told to Bella about this pompuan tu cool je sikit pon tak hangin.Katanya if they think yang dia tu drugs smuggler pon she’s not surprise. I still remember masa I dapat offer masuk university dulu, my cousin yang kononya super duper pandai ni (sebab she study acc) bolehnya cakap course yang I pilih tu susah, her roommate pon ambik the same course as mine jugak then every time hantar assignment asik la kena lempar dengan the lecturer(dia tak tahu I baik dengan lecturer).In other words pompuan tu nak cakap course yang aku ambik tu tak ada masa depan.

As anak orang miskin I & Bella sokmo la jadi mangsa discrimination and I do wonder jugak la how we managed to survived. I myself tak pernah pon rasa miserable macam dalam drama kat tv tu cause makan minum semua cukup. In fact I do not regret lahir dalam family miskin, I’ve learned a lot of things specially about hidup berdirkari and it made who am I today. Tak pernah pulak mymum p begged his brother yang tamak haloba bolot rete sorang sorang tu mintak makan. There was a huge amount of drama among the sedara mara puaka,ada je benda tak kena about us anak beranak and I hate to remember those moment.

Ada satu scene of drama tu the mak sedara (yang dah arwah pon)tak bagi our sedara minum the same glass with Kak Ngah cause takut berjangkit semput katanya. Kawan kawan pon lebih kurang je but idak la I cakap tak ada sorang pon yang sudi berkawan dengan I cuma after depa tahu about my situation most of them akan stay away from me beside I ni memang tak ada apa apa speciality pon i.e belajar pon average je so lagi la tak ada sebab why orang nak rapat sangat dengan I unless for those yang senasib dengan I la. I remember one day Bella balik sekolah duk teriak cause kena ejek anak orang miskin, see budak budak zaman tu are irrelevant .Then I met Fernando, dia anak orang kaya so my life change 360 degree. He was probably my 1st love,jantan yang aku cinta separuh mati and because of centa tu jugak I p future study if not memang tak ada chance la nak masuk dalam family dia yang kelas tu.

Back to my sedara puaka accountant, zaman UiTM dulu dia pakai tudung labuh sampai ke perut so the other sedra sokmo la compared dia dengan I & Bella yang jahil in muslimah’s fashion (ada aku kesah).Recently Bella was terserempak her, da pakai tudung jahil(wtf) and jalan pegang pegang tangan dengan awek peng (sebab da jadi anak dara tua).We move on, Bella finally found her dream job yang sokmo la fly around the world uruskan masalah negara then dapat pulak laki orang putih. The best part is kawan kawan yang dulunya menjauhkan diri sibuk nak mintak kerja. I pulak from the outsider, they think yang hidup aku is almost perfect sebab berlakikan jantan itu.Start la sedara mara puaka mengaku sedara and kawan kawan sekolah mengaku kawan. There was a time when Kak Ngah annoyed me by bising bising,katanya depa (sedara puaka) mengadu I ni sombong then I pon cakap la siapa yang sombong?. I told her yang aku ni had enough of them, I just being myself and don’t give a shit about what they think about me.

Bang Hj was in Russia since last Sunday katanya and as usual la bila ada kat luar negara dia will terhegeh hegeh video call segala then I bagi excuse yang aku busy kat opis nih that why aku tak koser nak answer the call.Dia diam,tak marah marah macam selalu. Since I was neglected him few month ago memang tak ada la orang tua tu suka suka nak contact I and again I bumped into Fernando,the binik and the baby nilopa nya a few days ago. We’re still not talk to each other, pandang pon tak hengen. I don’t want him to be happy and I imagine that he feel the same about me too. I move forward (yes I do) and do not think much about the past…

Saturday, January 10, 2015

hati perempuan ini


Tajuk entry hari ini adalah baik punya cilok from Kak Hapam's berkurun entry.

Punya la busy lately ni sampai tak meyempat nak mengadap blog sendiri.Let me start with Adam and the suku sakat dulu,lagi few months je Adam will celebrate his 2nd birthday. As a mother yang sokmo la kalut dalam menguruskan anak nan seorang itu of course la I’ve plan everything from a to z, siap ada backup plan lagi if let say Pak Adam datang angin meroyan and suka suka cancel the plan. Nak naik angin pon tak guna cause Adam juga la yang akan jadi the victim nanti kan, just like last year punya birthday celebration(nak mengukit kisah lama sikit).Semua benda da ready, dia & I satu sen pon tak payah kelua duit (sebab adik beradik I yang jadi sponsorship nya) I suruh datang teman Adam potong cake je pon, tunggu punya tunggu tak datang datang.Sudahnya budak tu boring and tak sabar nak swimming so untuk tidak menambahakan angin yang sedia ada aku suruh je start the party without the bapak.

Since the nenek agong yang kononnya tak pilih kasih buat tak tahu I pon tak koser la invite them lakibinik (I kan menantu hantu).At first tu I kecik hati jugak la cause memang sangat obvious the way depa treat Adam and the cucu agong, dalam pada konon dia tu broke tak berharta hutang keliling pinggang bila turn cucu agong punya birthday boleh pulak dia celiburit, siap panggil kaum kelorga dia yang kelas kelas tu then time tu pulak the bapak busy dengan meeting sana sini so we all anak beranak tak dapat attend the party(happy gila ok). Dia punya marah la dengan I lakibinik,2minggu tak jejak rumah,aman tenteram I but after that asal sebut about the party sure nenek agong duk sindir sindir (I tak kisah pon).

Talk about the duke family , sebanyak mana depa tak suka I, pandang rendah pada keturunan I (yang lebih baik than them) macam tu jugak la perasaan I,aku pon tak suka depa anak beranak jugak and I don’t give a shit about them anymore. Cuma I selalu remind myself yang kurang iman ni,jangan jadi macam depa,jangan buat apa yang depa buat,If not I pon taka da beza dengan depa. Yes memang sangat awkward I nak layan the cucu agong tapi tu la mengenangkan budak budak tu innocent, Adam’s cousin pulak tu.I try jugak la layan budak budak tu the way I layan anak anak sedara I.Let say I bagi anak anak sedara I present ke cucu agong pon I bagi jugak.The tak boleh bla part tu kan the last raya I ada la belikan cucu agong baju then boleh pulak biras I yang super plastic tu cakap macam ni,”baiknya aunty b bagi baju,cantik”.Kalau I tak bagi means aku ni tak baik la kan then part yang paling I suka is nenek agong complain katanya adik ipar kepada anak agong bolehnya bagi cucu agong duit raya 10$ sahaja (ada je benda yang tak kena dengan kelorga besan dia yang kelas tu), nak je aku cakap yang anak & menantu agong ko pon bagi Adam 10$ jugak ok.

From them I belajar untuk memberi dan tidak mengharap pemberian I itu dibalas dengan harta benda juga dan jauh sekali I berharap agar depa layan I dengan baik even si Bella tu sokma la suruh I ambik hati depa dengan harta benda.I ni senang je if let say I rasa I nak bagi I will bagi (memang ada bagi pon) tak payah bersebab.Cuma most of the time tu I memang ralat nak bagi cause mak I pon I tak bagi tau then pe hal pulak I ni asik la nak membagi dia je kan.Barang yang dia pernah bagi I pon selalu je dimintaknya balik,dasar buruk siku! (barang tak kelas pon ).