Tuesday, February 10, 2015

the hardest fact


Sedara mara kampong I asik la tertanya tanya apa perkerjaan Bella & me and when they know yang si Bella tu kerjanya duk travel sana sini boleh pula depa cakap yang pompuan tu is peramugari (level tu je la yang paling tinggi).Bila I told to Bella about this pompuan tu cool je sikit pon tak hangin.Katanya if they think yang dia tu drugs smuggler pon she’s not surprise. I still remember masa I dapat offer masuk university dulu, my cousin yang kononya super duper pandai ni (sebab she study acc) bolehnya cakap course yang I pilih tu susah, her roommate pon ambik the same course as mine jugak then every time hantar assignment asik la kena lempar dengan the lecturer(dia tak tahu I baik dengan lecturer).In other words pompuan tu nak cakap course yang aku ambik tu tak ada masa depan.

As anak orang miskin I & Bella sokmo la jadi mangsa discrimination and I do wonder jugak la how we managed to survived. I myself tak pernah pon rasa miserable macam dalam drama kat tv tu cause makan minum semua cukup. In fact I do not regret lahir dalam family miskin, I’ve learned a lot of things specially about hidup berdirkari and it made who am I today. Tak pernah pulak mymum p begged his brother yang tamak haloba bolot rete sorang sorang tu mintak makan. There was a huge amount of drama among the sedara mara puaka,ada je benda tak kena about us anak beranak and I hate to remember those moment.

Ada satu scene of drama tu the mak sedara (yang dah arwah pon)tak bagi our sedara minum the same glass with Kak Ngah cause takut berjangkit semput katanya. Kawan kawan pon lebih kurang je but idak la I cakap tak ada sorang pon yang sudi berkawan dengan I cuma after depa tahu about my situation most of them akan stay away from me beside I ni memang tak ada apa apa speciality pon i.e belajar pon average je so lagi la tak ada sebab why orang nak rapat sangat dengan I unless for those yang senasib dengan I la. I remember one day Bella balik sekolah duk teriak cause kena ejek anak orang miskin, see budak budak zaman tu are irrelevant .Then I met Fernando, dia anak orang kaya so my life change 360 degree. He was probably my 1st love,jantan yang aku cinta separuh mati and because of centa tu jugak I p future study if not memang tak ada chance la nak masuk dalam family dia yang kelas tu.

Back to my sedara puaka accountant, zaman UiTM dulu dia pakai tudung labuh sampai ke perut so the other sedra sokmo la compared dia dengan I & Bella yang jahil in muslimah’s fashion (ada aku kesah).Recently Bella was terserempak her, da pakai tudung jahil(wtf) and jalan pegang pegang tangan dengan awek peng (sebab da jadi anak dara tua).We move on, Bella finally found her dream job yang sokmo la fly around the world uruskan masalah negara then dapat pulak laki orang putih. The best part is kawan kawan yang dulunya menjauhkan diri sibuk nak mintak kerja. I pulak from the outsider, they think yang hidup aku is almost perfect sebab berlakikan jantan itu.Start la sedara mara puaka mengaku sedara and kawan kawan sekolah mengaku kawan. There was a time when Kak Ngah annoyed me by bising bising,katanya depa (sedara puaka) mengadu I ni sombong then I pon cakap la siapa yang sombong?. I told her yang aku ni had enough of them, I just being myself and don’t give a shit about what they think about me.

Bang Hj was in Russia since last Sunday katanya and as usual la bila ada kat luar negara dia will terhegeh hegeh video call segala then I bagi excuse yang aku busy kat opis nih that why aku tak koser nak answer the call.Dia diam,tak marah marah macam selalu. Since I was neglected him few month ago memang tak ada la orang tua tu suka suka nak contact I and again I bumped into Fernando,the binik and the baby nilopa nya a few days ago. We’re still not talk to each other, pandang pon tak hengen. I don’t want him to be happy and I imagine that he feel the same about me too. I move forward (yes I do) and do not think much about the past…

No comments: