Saturday, March 28, 2015

lelaki


Sometimes, I wonder why I chose this path.

A few days ago that jantan ada tanya I,katanya I ni sayang lagi ke tidak dengan dia.Of course la I tergelak bila dengar that question kan then I replied, I told him the truth fact. Dia diam seribu bahasa…

Lepas tu I had a long conversation with Bella about this topic, oh ya before that I nak bagi tahu yang Bella da pindah to Dandenong dengan laki orang putih dia tu. I told her about what was happened last week,as usual pompuan tu marah gila dengan nenek agong then katanya,”ko ni sangat sabar kan,if I were you sure aku da lari”.Then I pon cakap la yang I memang nak lari sangat but until now I still tak tahu where should I go.I tak ada plan,all this while I just go with the flow.

Bella: Yes I know,your life is hard but ok let say ko berambus away from that house then ko kawin lain belum tentu lagi laki ko tu nanti lebih baik than Abang S.Trust me ko tak akan jumpa laki yang perfect.

Me:Ish,ko ni kan ada ke aku cakap aku nak carik jantan lain.

Bella: Bukan ke ko selalu mengadu sunyi la , tak cinta la…

Me:That true,memang sunyi,memang tak cinta and yes aku da tak lalu nak hadap semua ni but for the time being aku tak ada choice,Adam kecik lagi.

Bella: Kak Ana cakap,jahat sangat ke Abang S tu,ada zalim macam firaun tak?

Me: Why you tell me this?

Bella:Dia suruh aku tanya ko.

Me:Oh please la.Of course firaun tu lagi zalim…

I admitted to her that I’m desperate. I memang selalu terfikir yang if let say I kelua from this house, I try to back on the track, after that (maybe after 1 or 2 year) baru I akan consider about nak kawin lagi. The main point why I meroyan is because I da penat sangat nak hadap the drama.

I selalu rasa yang I ni bukan muda lagi(I rasa macam da tua sangat).I’ve change a lot. I wonder boleh ke I nak bercinta lagi.At my age, jantan yang nak kawan dengan I mostly da ada bini (yang ni next time je la I cerita ok) and jantan around my age pulak sure looking for a single women. If I told Tipah or the others (read: my bff) yang selama I menikah dengan that jantan,sekali pon I tak penah curang,sure pompuan tu fikir banyak kali.Tapi tu la memang tak ada pon. Bang Hj tu punya la janji bulan bintang if I leave that jantan he willing to jaga I siang malam (macam dia tu hebat sanagt) sikit pon I tak tergoda.

I ada terfikir satu saat nanti bila Adam da besar and ada life sendiri then how about me,masa tu sure I da tua sangat(tak kan da tua baru nak divorce) then I will stay with that jantan and the drama sampai mati.Ok I admit, uols sure perasan kan (kalau perasan la) lately ni I jarang meroyan about him, it not because dia tu da berubah jadi baik but yes lately ni so far dia da boleh tolerate sikit dengan I and Adam recently for the 1st time after so many many years I jadi binik suruhan, dia belikan I present during my birthday and dia punya baran pon tak ada la teruk sangat macam dulu (or because dia da penat nak layan I yang suka melawan ).
***

I mimpi jumpa Fernando,I cium tangan dia then minta maaf for everything.I do told him yang selama bertahun tahun ni I tak pernah lupakan dia (siap nangis nangis segala).Bila I tersedar I memang betul betul nangis ok.
***

Bella said everybody has their own obstacles and she knows that I am smart and strong enough to solve my problems.


Tuesday, March 24, 2015

bersabarlah sayang 2.0


Adam really teach me about patience specially bila nenek agong sokmo la used him to annoyed me.Adam masih terlalu kecil untuk faham apa itu benci & dendam tapi tu la suka tak suka budak tu kena jugak hadap the drama.Nenek agong used to annoyed me by saying yang anak pompuan kesayangannya tu pandai jaga anak etc tapi tu la budak budak will always be budak budak kan behave takat mana pon, pandai pandai gitu je la.Nak tahu anak you behave serupa perangai you (yang serupa betina gila) and pandai set set Einstein tunggu budak budak tu besar nanti la then baru la you boleh canang satu kampong.

Dia ada cakap dengan laki dia (saja cerita kuat kuat while I berkurung dalam bilik) menantu kepada besan (yang sangat kelas) dia tu bagus budaknya ada kerja and boleh bawak kereta sendiri, independent la kaedahnya budak tu,tak ada pon menyusahkan laki ke hape.Tak macam aku yang useless ni tapi tu la dia lupa or sememangnya tak sedar diri yang cakap cakap dia tu umpama meludah ke langit then terkena balik kat muka dia yang banyak wrinkles.

Anak pompuan dia yang paling pandai,paling cantik and the best tu jobless juga but as ibhuk mithali dia sanggup berkorban tebalkan muka bagi stupid excuse macam tu even orang (include me)peduli apa anak ko kerja or tak.Dicanangnya kat semua orang yang dia jumpa,pompuan tu tak kerja cause dia sayang sangat dengan anak,tak sampai hati nak letak anak kat nursery. Beside (perhaps) dia baru tersedar yang all this while dia tak sudah mengata orang sana sini sampai lupa diri.Tapi tu la still la dia nak convince orang yang anak dia tu tak ada la useless mana pon.

Pompuan tu boleh drive and ada kereta (ibuk mithali jugak kena fikir macam mana nak bayar hutang) tapi every time nak kemana mana (p kedai yang tak sampai 10 minute from home)dia lakibinik jugak yang tolong p hantar.Menantu agong tersadai tepi jalan pon dia lakibinik jugak p tolong angkot.Ye la anak dia kan of course la sikit pon dia tak rasa susah (tapi kan uols bila hati panas I juga la jadi tempat dia mengadu domba,see dengan anak sendiri pon dia suka cari pasal ni kan pulak I ,menantu hantu),lautan api sanggup di renangi but when we back to the main issue ,independent sungguhkan anak kesayangan dia tu.

Yes, pada pandangan dia I ni serba kekurangan (even satu masa dulu dia yang tak menyempat p merayu makapak I suruh kawin dengan anak jantan dia) tapi tu la since zaman I jobless dulu pon seingat I kan tak ada pon I menyusahkan dia lakibinik or anak jantan dia.Semua I buat by myself as if aku ni tak ada laki and am sure if she knew what was happen in our marriage, apa yang anak jantan dia buat kat I selama bertahun tahun ni sure dia akan terkejut beruk, malu,malu,malu and happy sangat (dia ada perasaan ke???) and I don’t care pon actually.Talk about drive kesana kemari pulak I ni tak koser nak drive kete jantan tu and kalau la dia rasa I ni menyusahkan anak dia cause kena hantar I p keje etc itu dia punya pasal la.Tak kan I pulak nak kena ingatkan dia apa tanggungjawab anak dia as laki I & bapak kepada Adam.Bukan aku susahkan dia lakibini pon,I don’t understand la apa yang dia panas sangat dengan I.

Untuk Adam,satu saat nanti I will tell him every single thing about the drama and am sure masa tu Adam sudah cukup dewasa untuk mengerti kenapa I pilih untuk keluar rumah cari rezeki.

Monday, March 16, 2015

bersabarlah sayang...


Being the menantu hantu,I ni sokmo la jadi bahan sindiran,muka I ni da sama tebal like a pebble wash depan rumah. May be she’s get excitement by doing that, ye la dia kan da menopause for almost 7 years. I thought after dia dengan suka hatinya memberambuskan dirinya from rumah yang I tumpang tu I can do the hockey pokey like tomorrow never come la kan but baru two weeks,dia made another stupid excuse. Nak jumpa Adam pulak even the main reason is saja nak menyakitkan hati aku.I admit yang I selalu mintak tuhan jatuhkan bala pada dia so that dia kan sedar diri.Yes sepengetahuan I dia tu sokmo la in trouble but boleh ke I cakap that because of perangai haram dia toward me so tuhan jatukan bala serupa itu.Bella told me,itu semua rahsia Allah so let it be sana and I pulak selalu rasa dirty yang amat sangat so I’ve change the doa.I mintak tuhan jauhkan dia dari I and Adam.