Thursday, April 16, 2015

antara dua darjat


When the first time I saw Adam, the love I felt for him was overwhelming and it still is, I tak pernah terfikir yang I akan sayang Adam sebanyak dan sebesar ini (sebab I hate the bapak until this moment).Bila tengok muka Adam,I see a bit of him and nenek agong too.Yes,muka Adam memang sebijik muka the nenek agong, the arrogant face.Itu pon still cakap muka Adam buruk then siap cakap yang dia tak nak lagi cuci lelaki degil & stubborn (macam dia la), sebab both cucu agong pompuan khennn...Eh karang next year anak pompuan ko termengandung lagi dapat anak jantan kembar 3 baru ko tahu.As a mother, I know that I must fight to look after and protect Adam from orang orang tak guna around us.I tak kan biarkan orang orang lahanat macam tu displease or hurt Adam.
***

Just recently Bella balik kampog then mymum tak habis habis mintak dia bawak ziarah her friend yang tengah sakit katanya (kawan kampong jugak).So pompuan tu pon tebalkan la muka pergi rumah mak cik Sol buat appointment, mintak kebenaran actually. Macam nak jumpa pak menteri,padahal jiran.We make it short je la ye,the next day pompuan tu gigih la tolak mymum on her wheelchair p rumah mak cik Sol then bagi salam few times, orang dalam rumah tu tak buka pintu.What made her upset is dalam rumah tu memang ada orang.The thing is she made a bloody appointment. Politely datang dulu tanya boleh ke mak aku datang nak tengok ko.Bukan datang suka suka bukan datang mintak sedekah!. It’s a knife in my heart when every time I think about that incident.

Me: why you tell me this?

Bella: because I want you to know b..you must know.

Me: ko tahukan they don’t like us (read: orang kampong) then why on earth ko usung mak pegi rumah dia?

Bella: aku tak terfikir they will treated us like that, i thought they’d changed.

Me:changed mendenya??? They never change. They will always treat us like a shit!

Bella: Sorry sis. Please remind me next time not to bring this stupid story again

Bila Bella tanya mymum,katanya maybe orang tu tengah sembahyang.Fuhhh… being mymum yang sokmo merendah diri dan bersangka baik, they simply displease her but I tak terkejut pon cause adik beradik mymum pon jahat jahat belaka.Tamak haloba and stil jugak la tak kaya kaya (miskin hina) and the best part anak anak dia useless (refer to adik mymum yang ada hati nak halau her dari tanah sekakngkang kera tu).
I sedih dan menangis,I harap mymum baik baik sahaja.
***

I know that the bapak loves Adam just as much as I do and we’ve worked hard (yes we do) to give him a proper family. The bff (la sangat) badmouthed about me yang tak lagi mengadu domba about my broken marriage and I can’t stop them. They can talk anything cause I don't bother.I lost the will to please them…


No comments: