Wednesday, May 20, 2015

dosa kemarin


Hati Kak Rozi retak seribu when she finally found out her laki agong rupa rupanya hari hari mengadap whatsapp,texting (meluah rasa) his ex-girlfriend (kak jan).She don’t have the strength to confront the laki so mak cik tu meluakan rasa sedihnya pada kawan kawan.Mintak advise la kaedahnya.Katanya let say if lakinya decide nak menikah dengan that janda,”akak memang tak sanggup nak bermadu,akak nak mintak cerai”.She never had an answer when I asked about nasib anak anaknya after the cerai berai nanti.Ye la anak 5 orang kot,yang dia nya pulak sokmo la financial trouble .Sikit sikit mintak tolong orang sana sini instead of menyusahkan laki agog.

I tak paham all this while terang terang the laki memang useless, nak lepas diri sendiri je which tak berapa nak jalankan tangungjawab as laki and bapak,nusyuz,selfish blablabla…dan berperangai babi.Berbelas belas tahun mak cik tu sabar and taat setia but bila dapat tahu laki ada betina lain baru la cakap yang dia had enough. Eh bukan ke all this while ko jugak yang galakan laki ko berperangai puaka then what made her so upset retak seribu segala when she found out about the affair?.Bukan ke jantan lahanat tu datang dengan package which we women have to deal with it sama ada suka atau tidak.I cakap dengan Kak Rozi yang I sikit pon tak terkejut dengan apa yang laki dia buat.Menangis nangis mak cik tu.Meanwhile sempat lagi dia kirim my friend kat Hong Kong sana to belikan lakinya punya birthday present.Rasa nak cekik diri sendiri.

My kakaks include Kak Ngah(yang kejap cakap support I then change her mind pulak cakap what am I doing is wrong) sokmo tak seuju dengan cara I handle that jantan.Kak Ana kata I ni kasar & stubborn which as a wife, I must respect that jantan even dia layan I serupa babi sekali pon.Katanya lagi sejahat mana pon that jantan and the family (read:mak mertua agong) tak ada la zalim macam firaun and I kena terima takdir yang telah tertulis untuk I (wtf) and that is one of so many many reasons why am trapped in this marriage.Being me yang suka menjawab, I’d said my peace. I just fight for my right at least nampakla jugak improvement nya on that jantan. I don’t say yang I tak percaya pada ketentuan tuhan,in fact I tak pernah putus berdoa semoga tuhan jauhkan I dari terus dizalimi dia anak beranak.
***

Adam has often asked me about the bapak whenever we’re away from home or just merayap at mall belakang rumah and I told him that we will meet the bapak once we come back. I pulak selalu trick him with the silly question like’mommy nak pegi work jauh, can Adam stay at home with bapak?”.Budak tu akan merengek rengek manja and replied “no! Adam nak ikot mommy naik awoplain (read: aeroplane )”.I watch him with the bapak and am touched by the joy of their relationship. Now I do understand the feeling when Bang Hj sokmo cakap “I pity my innocent kids that why I choose to stay with the malas wife”.

No comments: