Tuesday, December 29, 2015

the cycle


I nak buat edisi throwback sikit from the moment Adam was born sampai la ke hari ini. Seperti yag I selalu duk ulang ulang in my previous entry, the day when Adam was born tu memang sangat tragic ,ye la dengan apaknya meroyan (macam dia pulak yang beranak) nak tinggal I and Adam kat sepital and segala maknenek problem.

Then when I was still in pantang pulak terpaksa stay dengan the ibhuk(eh,dia yang menumpang I actually) yang layan I ni serupa menantu tiri.Sedih betul la duk ingat that moment.Adam ada colic, sikit sikit melalak.Asal terjaga je sure melalak as if dia la pulak yang kena torture jiwa dan raga.Kak Ngah blamed I,katanya ni semua sebab I la ,lembik sangat asik la teriaq masa pregnant dulu (suka hati je kan).Part yang I tak boleh lupa is bila the ibhuk lepas geram kat I by saying yang dia nak lempar the cradle kat luar cause tak kuasa nak dengar Adam teriaq then she packed the luggage and berambus from the house.Da la masa tu anak aku tengah tidur dalam buai ,haram jadah sangat perangai tu.

The first year jaga Adam memang sangat mencabar,beside the melalak part budak tu kejenya asik la nak berkepit dengan I,da la mak kau ni ada ocd tak boleh tak mengemas rumah,basuh kain etc sure rasa serba tak kena and the breastfeeding part yang buat I rasa nak gila.Sebabnya I tak attend mana mana breastfeed class pon ,main blasah je so pandai pandai I la.The ibhuk pulak asik la nagged me cause katanya I ni tak tahu menetekkan anak,tak macam anak dia yang super pandai.

Tapi Tuhan tu fair,after pantang I terus dapat kerja ,the miracle happened, mylife changed. I rasa ni semua berkat doa from my mum & sisters. I cakap macam ni cause am a sinner, susah rasanya doa I nak makbul..The first year tu macam macam la benda jadi,Adam warded,demam tumbuh gigi,jatuh katil,the ibhuk makin menjadi jadi bully I,gaduh dengan that jantan berebut Adam and sampai satu stage tu I siap p jumpa syarie lawyer lagi but for the reasons which hard to be explain still la jodoh tu bertahan sampai ke hari ni…

Today,Adam da besar.Pandai cakap,da tak melalak macam dulu,I pon surprise jugak bila finally Adam makin close dengan the bapak,budak tu punya social skills pon ok,tak takut orang dan the best part is dia pandai ambil hati I & the bapak too.Adam buat I bahagia.
***

Dia yang start the idea about to stay in this marriage for the sake of Adam,katanya dia nak Adam membesar macam budak budak lain.Ada the perfect family.Itu kata dia la and I pon tahu yang dia tak mungkin jadi exactly macam yang I nak.Cuma sekarang ni tak ada la teruk sangat macam dulu,hari hari nak bertekak .There’s time we both still jugak la bergaduh serupa dah tak ada esok…I ada cakap dengan dia since dia beriya nak stay sebab our son so please la berkelakuan seperti yang sepatutnya.