Friday, October 31, 2014

bff


Adam is a big boy now,da pandai jalan&main sendiri,habis satu rumah di explored nya.I'am a proud mother.Just can't believe yang I mampu jaga Adam even tak perfect macam mummy Hapam jaga her luvely daughter.
***

Baru baru ni I was on vacation with Adam and Bella.I posted the pictures in the pasebook la for suka suka.I ni jarang menghapdate fb kan so macam macam comments i dapat.Boleh pulak ada sorang fomfuan ni yang mengaku dirinya adalah bff aku p tanya "jantan sebelah Adam tu laki baru ko ke?".Tak ada sensitivity langsung tau.Kot ye pon kau tu curious sangat nak tahu pm je la khenn...

Then boleh pulak fomfuan tu cakap nak datang rumah I ambik souvenir.I pulak yang malu dengan dia.Yes,I ni bukan tak belajar from the past.I do.That why la I tak koser nak baik sangat dengan orang.Depan je baik.
***

Talking about bff ni kan make me terkenangkan the Hj gems,I was officially me-removed him from mylife since the past 3 months yang lalu,hopefully this time jadi la hendaknya.Yes i know memang tak ada paedahnya berteman dengan jantan serupa itu,suka hati je call I as if dia tak tahu time tu i free ke tak then when i need someone to talk yang dia nya entah kemana.I tak penah ambik tahu pon apa dia nak buat with the binik & the kids but bila dia tahu I & Adam went out with the bapak start la cakap macam macam as if dia tu tak ada otak.Ada one time we both lakibinik bawak Adam p zoo then si tua tu boleh cakap"ye la,happy family la katakan".

The orang tua still texted me
until few days ago yang buat I hangin tu when he said that he miss me serupa nak gila but when I stalked the binik intageram rupanya dia laki bini p check-in.Rindu la sangat kan....

Friday, July 11, 2014

rezeki Ramadhan



I ni sokmo la duk complain about gaji yang tak cukup tu,yes sure ada yang cakap i tak reti bersyukur.Actually yang i bengangkan kan sangat tu cause even da kerja i still can’t afford to future study.”Tapi p shopping and travel sana sini mampu pulak”,kata Bang Hj(puih....).

Di bulan Remdan yang mulia ni i nak share satu cerita yang buat i nangis nangis serupa pompuan mati laki.Well i ada kenal sorang akak ni,namanya Rozi.This akak ada 5 orang anak uols yang umurnya around 14 to 3 years old gitu.Al kisahnya this akak mintak tolong i carikan dia kerja cause her current company tu nak bungkus dah.Then masa i tengah update her cv tu kan i pon tanya la this and that.I told her yang i ni sokmo la tak cukup duit then akak tu p tanya i about my monthly expenses. Akak tu cakap kelorge dia susah,adik beradik ramai,so this akak terpaksa sacrifice la kaedahnya.After SPM terus p kerja as a clerk,sampai la da beranak pinak ni pon still kerja at the same company.Akak tu punya current salary is about 2000$ sahaja(tercekik i dengar).

The akak punya laki pulak memang serupa typical character Malay’s drama kat tv tu,kerjanya cuma bayar car’s instalment and the utilities bills only(lepas diri sendiri je) yang lain i.e belaja dapur,beli langsuir raya,pinggang mangkok baru,pocket money anak anak nak p sekolah,p school’s trip,p kelas tambahan,p nursery etc pandai pandai la akak handle ye.The laki memang tak nak ambik tahu langsung include la dalam hal menjaga anak anak and house chores.Well,i bukan la nak bercerita sangat about betapa hodonya perangai the laki ye.

Kata kak Rozi,dia mengaku la memang tak cukup and sometimes anak anak makan nasik dengan ikan kering tambah kicap,kain baju pon setakat yang ada je.Then i ni boleh pulak gatal mulut tanya her,”yang akak p beranak ramai ramai tu kenapa?”(rasa nak lempang diri sendiri).Katanya sebab nak please the laki.Tapi even di baginya anak sampai lima orang perangai the laki macam tu jugak la.Tak adanya nak berubah.Yang dia tahu bagi nafkah batin je.Babi sangat.

So nak tambah income punya pasal the akak p la buat kerja part time,jual kain,magkok tingkat etc unfortunately business nya tak berapa nak menjadi.Rugi ada la.Orang hutang lambat bayar and tak bayar langsung pon ada.Now akak da fade up meniaga,nak cari kerja lain je cause if akak jobless anak anak nak makan apa pulak.Sibuk cari duit untuk anak anak jangan la kata nak window shopping or p cuti cuti makan angin,nak p jejak mall pon susah.

As usual i p la cite kat Bella then pompuan tu cakap i ni kena muhasabah diri cause ada orang lagi susah dan menderita dari i.Rasa bersalah sangat,i promised her yang i akan try my best to tolong her cari kerja.Tu je la yang i mampu tolong.Nak dijadikan cerita few weeks ago i went to the mall sebab nak beli boots but suddenly i teringat kan anak anak Kak Rozi so i end up p belikan baju for budak budak.Masa nak bayar tu memang la rasa ralat jugak cause baju Adam pon aku tak beli but masa i p hantar at her house,anak anak happy(the youngest siap lompat lompat) cause dapat baju baru.Balik rumah i nangis and hugged Adam kuat kuat...
***
While writing this entry kan,i was actually in the new office. Masa i p bagi tahu Bang Hj about this news i da kerja about 1 weeks(of course la orang tua tu be the last person yang tahu) then orang tua tu marah cause katanya why on earth i p suka suka tukar kerja without consult dengan him dulu.Eh suka hati la kan.All this while pon i buat semua by myself.





Friday, May 30, 2014

may 2014


I’ve started to think what I wanted to write in this post, since malam semalam  lagi I rasa so blue… sangat and this morning pulak mengantuk yang amat.Ikutkan hati tak koser I nak pergi kerja.Talk about kerja ni lagi la buat I rasa so sick and currently I tengah busy p interview sana sini perhaps few month from now dapat la I kerja baru. Reason being  gaji adalah sangat sikit (after bagi duit kat ibuk mertua,pay my bills dan kena pau dengan  laki yang tinggal is sangat sedih) comparing to my kerja yang berlambak lambak and yes I know sure ada yang kata aku ni perasan diva sangat.Ok la I don’t mind about keje selambak tu ye la kan if not 1st month lagi I da berambus khennn.The main reasons is I cannot stand with the politic kotor at this place and the favoritism too cause sampai bila pon I cant transform myself to be kap lam like them. 

My mum&dad tak sihat, sakit tua.How I wish I selalu ada dengan my parent,Setakat ni apa yang I mampu  buat is make sure bagi pocket money to both of them.Ye la duit yang I bagi tu memang tak banyak mana pon nak compare dengan adik beradik I yang lain.I talked to Bella about my frustration and am surprised when she said that the main reasons she still live in KL is because of my parent. Katanya dia takut if anything happen to mymum then dia tak sempat nak balik.
***

Just recently I was bumped into Fernando kat mall tepi rumah.The babi part is bila nampak I je terus dia pegang tangan bini dia kuat kuat.Eh babi la sangat kan kau tu!That time I was with my laki and Adam,glad la masa tu I tak selekeh ok.Hurm…I wonder why I tak rasa apa pon bila jumpa him,before that I selalu terfikir what will happen if see him nanti.Ok la I may be tak happy macam him but am not miserable.I don’t say that am happy tak ada cinta but so far it’s easier to be like this (takat ni la) selama bertahun tahun ni I’ve learn a lot about relationship and I still can survive bila centa suci I fell apart...The first person yang I mengadu of course la Bella then I told Tipah too.Pompuan tu cakap awat I tak p pegang tangan laki I.Ish…gila apa nak p pegang tangan laki.Karang dia cakap aku buang tebiat cause normally we both jalan sebatu sebatu but since ada Adam ni dekat sikit la.Cuma koser la nak pegang pegang dia.Pegangkan his credit card boleh.Actually since I balik KL(da dekat 2years la kiranya) sekali pon tak pernah I terpandang or terserempak dengan him.Jodoh sangat la tu kan.
***

I masih lagi dengan my decision nak berambus away from this marriage even I can see that jantan ada la berubah sikit, no please don’t say I saja cari banyak alasan to stay.I tried so hard but,selalu saja ada benda yang halang i.e my financial issue yang sangat sedih.Kak Ngah cakap”please don’t tell me ko stay because of Adam”.That jantan pulak cakap esok pon dia boleh ceraikan I but jangan mimpi la I nak bawak Adam with me.

Bella thought if I find someone then it's will be easier for me to leave that jantan.Celah mana pulak aku nak cari jantan lain???


Losing Adam is like organ damage…