Saturday, January 10, 2015

hati perempuan ini


Tajuk entry hari ini adalah baik punya cilok from Kak Hapam's berkurun entry.

Punya la busy lately ni sampai tak meyempat nak mengadap blog sendiri.Let me start with Adam and the suku sakat dulu,lagi few months je Adam will celebrate his 2nd birthday. As a mother yang sokmo la kalut dalam menguruskan anak nan seorang itu of course la I’ve plan everything from a to z, siap ada backup plan lagi if let say Pak Adam datang angin meroyan and suka suka cancel the plan. Nak naik angin pon tak guna cause Adam juga la yang akan jadi the victim nanti kan, just like last year punya birthday celebration(nak mengukit kisah lama sikit).Semua benda da ready, dia & I satu sen pon tak payah kelua duit (sebab adik beradik I yang jadi sponsorship nya) I suruh datang teman Adam potong cake je pon, tunggu punya tunggu tak datang datang.Sudahnya budak tu boring and tak sabar nak swimming so untuk tidak menambahakan angin yang sedia ada aku suruh je start the party without the bapak.

Since the nenek agong yang kononnya tak pilih kasih buat tak tahu I pon tak koser la invite them lakibinik (I kan menantu hantu).At first tu I kecik hati jugak la cause memang sangat obvious the way depa treat Adam and the cucu agong, dalam pada konon dia tu broke tak berharta hutang keliling pinggang bila turn cucu agong punya birthday boleh pulak dia celiburit, siap panggil kaum kelorga dia yang kelas kelas tu then time tu pulak the bapak busy dengan meeting sana sini so we all anak beranak tak dapat attend the party(happy gila ok). Dia punya marah la dengan I lakibinik,2minggu tak jejak rumah,aman tenteram I but after that asal sebut about the party sure nenek agong duk sindir sindir (I tak kisah pon).

Talk about the duke family , sebanyak mana depa tak suka I, pandang rendah pada keturunan I (yang lebih baik than them) macam tu jugak la perasaan I,aku pon tak suka depa anak beranak jugak and I don’t give a shit about them anymore. Cuma I selalu remind myself yang kurang iman ni,jangan jadi macam depa,jangan buat apa yang depa buat,If not I pon taka da beza dengan depa. Yes memang sangat awkward I nak layan the cucu agong tapi tu la mengenangkan budak budak tu innocent, Adam’s cousin pulak tu.I try jugak la layan budak budak tu the way I layan anak anak sedara I.Let say I bagi anak anak sedara I present ke cucu agong pon I bagi jugak.The tak boleh bla part tu kan the last raya I ada la belikan cucu agong baju then boleh pulak biras I yang super plastic tu cakap macam ni,”baiknya aunty b bagi baju,cantik”.Kalau I tak bagi means aku ni tak baik la kan then part yang paling I suka is nenek agong complain katanya adik ipar kepada anak agong bolehnya bagi cucu agong duit raya 10$ sahaja (ada je benda yang tak kena dengan kelorga besan dia yang kelas tu), nak je aku cakap yang anak & menantu agong ko pon bagi Adam 10$ jugak ok.

From them I belajar untuk memberi dan tidak mengharap pemberian I itu dibalas dengan harta benda juga dan jauh sekali I berharap agar depa layan I dengan baik even si Bella tu sokma la suruh I ambik hati depa dengan harta benda.I ni senang je if let say I rasa I nak bagi I will bagi (memang ada bagi pon) tak payah bersebab.Cuma most of the time tu I memang ralat nak bagi cause mak I pon I tak bagi tau then pe hal pulak I ni asik la nak membagi dia je kan.Barang yang dia pernah bagi I pon selalu je dimintaknya balik,dasar buruk siku! (barang tak kelas pon ).

Thursday, November 27, 2014

cerita rumahtangga


Since last week lagi kawan kawan at the office and the whataap group sibuk la duk debate about jantan yang mengaku dirinya menyundal dengan Kak Jen then salahkan the binik yang da busuk.For me issue lakibinik curang ni sangat la common, cause benda benda ugly macam ni da jadi since zaman toknenek lagi and it happen everywhere even budak budak sekolah rendah pon tahu.Yang jantan tu pon satu hal da tahu binik tu change 360 degree after beranak then p la cakap kat the binik straight to her face kan senang,yang p hantaq keluh kesah kat suratkhabar (perhaps bukan rekaan semata mata from the writer le) pe hal?.Boleh pulak budak opis i p tanya(dia kenal laki aku),"Kalau abang S buat macam tu apa reaction akak?".Adik sayang,of course la akak bertuqak jadi mak lampir tapi i have nothing to lose pon,biaq p la sana...Koser sangat.I bukan la nak puji laki ye tapikan even laki I tu tak centa I mcam laki orang lain but when it come about this issue dia tu slumber je sound I bila kadang kadang I lupa diri dan bertukar jadi mak lampir.


Laki:why badan you makin tembam ni?

Binik:I kan baru beranak 22 hari yang lepas (annoyed gila)

Laki:you know what,baju ni buat you macam mak cik umur 40 years old ok and tudung you pakai ni tak sesuai langsung(eh babi la kau ni)

Binik:I kan bangun lambat tadi so I pakai je la baju yang ada,this tudung my sister yang bagi ok.


Lepas tu baru la I teringat nak workout and p beli magazine and mengadap youtube about how to pakai tudung.Bagus jugak la if ada yang tolong jadi reminder ni kan.Kalau kita sendiri tak belajar sayang diri kita sendiri (yang tak disayangi laki), macam mana tu?

***
Ada sorang ex-classmate I ni,putih mulus & kecil molek (sekarang tidak lagi) tapi tu la kalau dengan budak pompuan lain(of course la include I sekali) bukan main action lagi,nak pinjam note pon hazab then bila I suruh budak jantan yang mintak laju je dia bagi(mengumpat dulu ye).Pompuan ni menikah right after habis study dengan jantan pojaanya yang sokma la dipuji puji tu(macam dia sorang je ada jantan khennn) then terus terperuk at home jaga anak dan bernak lagi,kalau baca her status in the pasebook of course la as if dia sorang yang ada swomi&anak anak.Cuma lately ni dia da start with the drama asik meroyan about why laki ni kena appreciate binik yang duk jaga makan minum depa and anak anak ,why laki kena setia, how much dirinya itu benci perempuan perampas etc…I do wonder la dengan keadaan lakinya yang kalau berdiri pon da tak nampak ibu jari kaki sendiri then kerja biasa biasa sahaja,pompuan garik mana la yang duk mengacau tu…Terima je la kenyataan yang zaman dialova you da lama berakhir…If only dia tu dulunya tak berperangai harem bleh la kita kita buat another whatapp group to support her.

Women is complicated, macam sorang lagi kawan I ni.Dia ada everything and tak payah nak risau pasal duit tapikan even da almost 3 years jadi mangsa buli laki still la dia tunggu and tunggu.Jantan tu tu siap cakap lagi if let say yang dia da stable nanti sure he will leave my friend.Dasar jantan miskin tak sedar diri… I selalu ckap to her, If I were you sure aku da angkat kaki.Kak Rozi pulak lagi la best dalam pada lakinya duk bebankan dia menjaga rumahtangga dan anak anak, diam diam dia p keluarkan duit KWSP bagi kat laki to settle the house’s loan. Sacrifice katanya…

I nak cakap lebih lebih pon malas cause both of them tu lebih kurang je dengan diriku…
***
Cerita rumahtangga I pulak,macam tu la adanya, there’s time tu bila dia buat perangai still la aku rasa nak bawak Adam lari jauh jauh…Malas nak update… or maybe because am happy now so time happy macam ni mood nak merempan tu hilang entah kemana.So far am happy with my work and I baru je p another interview.I tahu sepanjang hidup memang tak mampu nak balas jasa parent.I made a promise to Bella yang start from next year I nak tolong her baya duit rumah our parent.Tak ada la banyak mana pon ada lagi around 30k so I must work hard and cari mana mana peluang yang ada. It’s never too late nak do something for them… Adam da pandai panggil I “mommy,mommy”.Pening ok nak catch up apa yang dia cakapkan. The bapak pulak slowly da tahu nak take a turn jaga anak,if I buat muka cepat cepat dia p mandikan or change the diapers. I tak mintak lebih than that pon…