Tuesday, December 29, 2015

the cycle


I nak buat edisi throwback sikit from the moment Adam was born sampai la ke hari ini. Seperti yag I selalu duk ulang ulang in my previous entry, the day when Adam was born tu memang sangat tragic ,ye la dengan apaknya meroyan (macam dia pulak yang beranak) nak tinggal I and Adam kat sepital and segala maknenek problem.

Then when I was still in pantang pulak terpaksa stay dengan the ibhuk(eh,dia yang menumpang I actually) yang layan I ni serupa menantu tiri.Sedih betul la duk ingat that moment.Adam ada colic, sikit sikit melalak.Asal terjaga je sure melalak as if dia la pulak yang kena torture jiwa dan raga.Kak Ngah blamed I,katanya ni semua sebab I la ,lembik sangat asik la teriaq masa pregnant dulu (suka hati je kan).Part yang I tak boleh lupa is bila the ibhuk lepas geram kat I by saying yang dia nak lempar the cradle kat luar cause tak kuasa nak dengar Adam teriaq then she packed the luggage and berambus from the house.Da la masa tu anak aku tengah tidur dalam buai ,haram jadah sangat perangai tu.

The first year jaga Adam memang sangat mencabar,beside the melalak part budak tu kejenya asik la nak berkepit dengan I,da la mak kau ni ada ocd tak boleh tak mengemas rumah,basuh kain etc sure rasa serba tak kena and the breastfeeding part yang buat I rasa nak gila.Sebabnya I tak attend mana mana breastfeed class pon ,main blasah je so pandai pandai I la.The ibhuk pulak asik la nagged me cause katanya I ni tak tahu menetekkan anak,tak macam anak dia yang super pandai.

Tapi Tuhan tu fair,after pantang I terus dapat kerja ,the miracle happened, mylife changed. I rasa ni semua berkat doa from my mum & sisters. I cakap macam ni cause am a sinner, susah rasanya doa I nak makbul..The first year tu macam macam la benda jadi,Adam warded,demam tumbuh gigi,jatuh katil,the ibhuk makin menjadi jadi bully I,gaduh dengan that jantan berebut Adam and sampai satu stage tu I siap p jumpa syarie lawyer lagi but for the reasons which hard to be explain still la jodoh tu bertahan sampai ke hari ni…

Today,Adam da besar.Pandai cakap,da tak melalak macam dulu,I pon surprise jugak bila finally Adam makin close dengan the bapak,budak tu punya social skills pon ok,tak takut orang dan the best part is dia pandai ambil hati I & the bapak too.Adam buat I bahagia.
***

Dia yang start the idea about to stay in this marriage for the sake of Adam,katanya dia nak Adam membesar macam budak budak lain.Ada the perfect family.Itu kata dia la and I pon tahu yang dia tak mungkin jadi exactly macam yang I nak.Cuma sekarang ni tak ada la teruk sangat macam dulu,hari hari nak bertekak .There’s time we both still jugak la bergaduh serupa dah tak ada esok…I ada cakap dengan dia since dia beriya nak stay sebab our son so please la berkelakuan seperti yang sepatutnya.




Saturday, October 24, 2015

losing the best years of my life


Lately ni I adalah sangat busy, banyak keje at the office, my parent tak sihat,I pon tak sihat sangat…and I almost forgot about this sendu blog.

I selalu rasa yang I’m strong enough to go through tis crazy journey alone (yes I dooooo) .Since I chose to stay awayyyyyyy from the bff so tak ada lagi episode keluh kesah meroyan etc.I left the WhatsApp group and I rasa much better .Recently I p rombongan Kak Jemah to the **** then boleh pulak I terserempak with one of the bff (cibai betul).Well…I boleh je pilih not to tegur her but dalam hati ni duk cakap,”please la jangan jadi budak budak” so I pon tegur la mak cik tu,siap ambik gambar, laga laga pipi segala (wtf) and being me yang konon nya cool, I siap invited her and the others to my house, tapi kan bila balik KL,masing masing diam seribu bahasa…

Remember the jantan Senawang? From the instageram I dapat tahu yang dia da breakoff denga the akak senior (da ada replacement pon) and I ada la jugak talked to him few times, tapi tak ada cakap about perasaan ku terhadapnya,nak move on kan katanya…

Lately I sokmo duk uploaded gambar Ash, to proof the world yang I survive the marriage’s(puih..). Bella siap tanya I lagi,”ko da berbaik dengan Abg S???”.After few days pompuan tu called ,katanya she was in Singapore sebab ada meeting and by petang tahu tahu dia da ada kat KLIA. I asked her,”do you believe about staying in the marriage for the sake of the children”.Gitu la soalanyan.Dia diam tak cakap apa apa then dia peluk i…

I try to work it up jugak(banyak kali), but I don’t think that we can get it back. Ada satu malam yang horny tu, I told him yang I cintakan dia then dia tanya I balik,betul ke???...There is always hope in love tapi kan in some ways it always suck.
***

I ada texted Bang Hj masa apak I demam berminggu minggu tak baik baik,I was worried about my apak condition and I tak tahu nk luah pada siapa.I mourned my sadness more open with the Hj than I did with Ash. I’m feel alone, tak punya siapa siapa…
***

I'am officially jadi kak ipaq to the beras bertuah,depa menikah bulan Syawal hari tu. The moment yang I tak boleh lupa during the nikah ceremony tu is bila the ibhuk told to the besan yang dia tu sebenarnya tak nak terima the beras as the menantu akan tetapi anak anak include me(the menantu hantu) pujuk dia soh jugak terima (dasar penipu).If I were them, sure aku tanya kat datin wannabe “siapa yang buntingkan siapa ni” .Biar dia sedar diri sikit…


Thursday, August 6, 2015

sayap sayap patah 2


First sekali I nak cerita about my fabulous raya, as usual I memang tak akan bersalam salaman bermaaf maafan dengan Ash during raya (tak raya pon sama)and I don’t bother about it cause I da terbiasa dengan hidup macam ni.This raya lain sikit la from the previous cause Adam da pandai cakap, his vocab pon da banyak improve. Terharu I dibuatnya bila Adam salam di pagi hari raya.Yes,Adam buat I bahagia.

This raya juga I dapat bakal biras baru (future binik anak syorga)dengan package instant cucu.Namanya pon anak syorga kan buat la apa saja the ibhuk will always pejam mata.Katanya anak syorga nya itu masih kebudak budakkan lagi and tak tahu the consequence yang akan ditanggung kemudian hari.The conclusion is budak tu cuma tahu throwing clothes and spread the legs je la keadahnya.

I will make sure that,tak akan aku nak beramah tamah or berbaik baik sangat cause I tak nak la nanti pisang berbuah banyak kali. Well so far I tak ada apa-apa issue pon dengan the bakal biras in fact I kesian dengan budak tu (sebab dapat *** haprak),I hope pandai la dia kipas the ibhuk just like the other menantu agong otherwise dia boleh join the menatu hantu club.

***
Satu saat dulu(when I was still in bandar puaka niyang rapek) I got the job offer somewhere in Bangsar, masa tu punya la happy tak terkata then I set a plan. Nak balik KL, stay with Bella in a couple of months then p la sewa mana mana with my female friend (maybe) after that p mintak cerai.

Tapi tu la I hanya mampu plan saja, out of the blue I was hospitalised then I got pregnant. I ‘ve went through a bad pregnancy journey which the jantan layan I macam haram till the moment Adam was born and now after 2 years, that jantan still refused to let me go for the stupid reasons.

Recently I ada cakap to the Hj, I do told him yang I menyesal kenal dia and wasted my teenage life for the jantan like him.Katanya I saja cari alasan macam tu so that I tak rasa bersalah pada diri I.Lain aku cakap lain pulak dipusingnya. Then katanya lagi I still stuck in this marriage because that jantan tak nak ceraikan I,kesitu pulak dia…

***
Kat opis I ni ada sorang budak pompuan,umur dalam 25 tahun (da kawin pon) and nak dijadikan cerita this lady kenal Ash.Jantan tu pulak asik la tanya I about this lady, pompuan tu datang keje ke tak today?Betul ke pompuan tu da pregnant? etc. At first tu I tak ada la rasa apa but after a while I jadi menyampah pulak.Ada sekali tu that jantan told me.”Tia tu cantik kan even without makeup, natural beauty”.Oh please, tolong la jangan cakap I jealous cause this is not the first time janta tu duk puji puji pandang pandang betina lain in front of me. The thing is I kenal pompuan tu, yes she’s beautiful and she’s my officemate. Sometimes I p kelua lunch dengan dia and dia siap datang to my house lagi tau.To make him stop, I cakap straight to his face, ”yang you ni tak sudah tanya pasal Tia tu kenapa,dia tu bini orang ok.You nak ke I tell her yang you tak sudah sudah talk about her”

As laki tak boleh ke dia show some respect sikit,sekali pon I’am not his type, bukan binik pilihan dia but please la respect sikit,I ni kan mak Adam.

***
For those yang selalu duk question, why on earth I ni tak berambus p tinggalkan jantan tu?.Yes, am so terrified of being alone ( at this age), I tak nak susahkan parent and family (financially unstable) and am so terrified of losing Adam too but but but it doesn’t mean I ni cuma berserah saja and biarkan diri I jadi mangsa bully jantan tak guna tu and the family. Trust me, I thought about it every day, I ‘am desperately want to make it over!!!





Wednesday, July 1, 2015

begitulah cinta 3


I am so much happier since I became a mother (except rasa lonely without centa), and I ada banyak sebab to be happy. Currently, I ada steady job.My boss and my officemate semua baik baik (kalau nak compare dengan my previous work place la)at the same time I da mampu to contribute something to my family. I’am able to take Adam away whenever I rasa menyapah tengok muka my laki (read: p travel), see siapa kata duit tak boleh beli the happiness and the bff yang dulunya rasa I ni miskin cause tak ada perkerjaan da start nak get in touch dengan I (yang ni I tak proud pon) and let me clarify kat sini,I tak rasa pon depa jealous dengan I cause i sedar diri (or maybe I ada post on my previous entry) what made me feel upset is when I heard that they (I tak nak tahu siapa orang tu) spread about my miserable marriage to the others. Bff ke macam tu???
***

When I look back I macam tak percaya yang I finally decided to berbaik baik dengan Kak Hapam.I made a decision to memaafkan pompuan tu after I realized betapa penatnya dan bodonya dirinya ku tak habis habis sakit hati memikirkan lahabau dua ekor tu.

Kak Hapam is right when she said yang laki I itu adalah part of her life”ada sesuatu antara kita”.I can’t deny that fact that laki I pon memang centa mati habis dengan pompuan tu (Ash siap tease I lagi bila pompuan tu mengadu I carutkan her), jodoh untuk jadi laki binik je tak ada lagi. Tak ada faedah pon nak bergaduh serupa catdog for something yang bukan milik I.

Personally Kak Hapam tu tak ada la teruk mana,yes mulut I pon boleh tahan jahat jugak kan.Tapi tu la her idea yang kononya we both boleh jadi bff tu memang unacceptable. Tapi kan I still can’t control myrasa menyampah when every time I read her status on the chat apps or when we had a conversation,pompuan tu suka betul ask me the silly question yang buat I rasa annoy. I kena bersihkan hati…

Mak cik tu ada cerita about her background & segala cerita sedih,kesian jugak la I dengar and dia selalu cakap betapa beruntung I dapat jadi binik Ash.If only she knew the ugly truth about my marriage.

Sometimes I just wondering macam mana la Kak Hapam will handle the conflict and segala mak nenek problem if dia la yang terpilih jadi mantu hantu macam I.Ye la gaduh dengan laki pon duk sindir sindir in the pasebook.

Kuat ke dia bila ibhuk mertua duk rendah rendahkan keturunan and displease her,dengan pompuan tu beranak je kejenya…Dia tak tahu that she lucky cause dia tak perlu nak hadap the drama & makan hati bertahun tahun.Ye la maybe if dia jadi Ash’s binik tak ada la jantan tu displease her macam yang dia buat kat I kan. Sometimes mulut I ni gatal je nak tell her that at least dia kawin dengan jantan yang cinta & terima dia apa adanya even once in a while ada jugak la dia mengadu about perangai the laki.
***

I da jarang mimpi Fernando,kalau ada pon tak ada la I rasa serupa nak commit suicide and I don’t give a damn la kalau orang nak cakap this is the karma or whatever pon.I malas nak fikir fikir sangat cause I tak mintak pon nak mimpi jantan tu.Yes I can’t deny yang rasa sayang tu masih ada dan until today I tak pernah tell him about this. I tak tahu how to erase the feeling. Personally I don’t bother about him anymore cause perbuatan serupa itu tak mendatangkan apa apa kebaikan pada I nor him.

I wouldn’t be able to describe the feelings that come around my heart bila I teringat the last time I received the call from him. Katanya “get a life b”.Macam sial!.Tapi tu la why should I care kan cause I yang tinggalkan dia and jantan tu simply doing that cause he thought I akan kecewa serupa nak bunuh diri. Yes perbuatan that jantan adalah sangat mengecewakan hati I yang fragile.

Tapi tu la I dengan dia je yang tahu the truth about our love hate relationship even after I got married .Boleh ke dia lupa yang dia tu tak sudah sudah call I siang malam meluah perasaan ( I ni binik orang ok) then bila dia da dapat calon binik boleh pulak acted like I ni yang terhegeh hegeh dengan dia.Now I know why I decided not to come back to him even I ada banyak peluang untuk buat macam tu.
***


p/s: According to the very very reliable source (sapa lagi kalau bukan Tipah mami jarum) jantan Senawang tu akan tanya about me to almost everybody he meet or talk through chat apps (read: my classmate) and yes I memang perasan…