Friday, July 11, 2014

rezeki Ramadhan



I ni sokmo la duk complain about gaji yang tak cukup tu,yes sure ada yang cakap i tak reti bersyukur.Actually yang i bengangkan kan sangat tu cause even da kerja i still can’t afford to future study.”Tapi p shopping and travel sana sini mampu pulak”,kata Bang Hj(puih....).

Di bulan Remdan yang mulia ni i nak share satu cerita yang buat i nangis nangis serupa pompuan mati laki.Well i ada kenal sorang akak ni,namanya Rozi.This akak ada 5 orang anak uols yang umurnya around 14 to 3 years old gitu.Al kisahnya this akak mintak tolong i carikan dia kerja cause her current company tu nak bungkus dah.Then masa i tengah update her cv tu kan i pon tanya la this and that.I told her yang i ni sokmo la tak cukup duit then akak tu p tanya i about my monthly expenses. Akak tu cakap kelorge dia susah,adik beradik ramai,so this akak terpaksa sacrifice la kaedahnya.After SPM terus p kerja as a clerk,sampai la da beranak pinak ni pon still kerja at the same company.Akak tu punya current salary is about 2000$ sahaja(tercekik i dengar).

The akak punya laki pulak memang serupa typical character Malay’s drama kat tv tu,kerjanya cuma bayar car’s instalment and the utilities bills only(lepas diri sendiri je) yang lain i.e belaja dapur,beli langsuir raya,pinggang mangkok baru,pocket money anak anak nak p sekolah,p school’s trip,p kelas tambahan,p nursery etc pandai pandai la akak handle ye.The laki memang tak nak ambik tahu langsung include la dalam hal menjaga anak anak and house chores.Well,i bukan la nak bercerita sangat about betapa hodonya perangai the laki ye.

Kata kak Rozi,dia mengaku la memang tak cukup and sometimes anak anak makan nasik dengan ikan kering tambah kicap,kain baju pon setakat yang ada je.Then i ni boleh pulak gatal mulut tanya her,”yang akak p beranak ramai ramai tu kenapa?”(rasa nak lempang diri sendiri).Katanya sebab nak please the laki.Tapi even di baginya anak sampai lima orang perangai the laki macam tu jugak la.Tak adanya nak berubah.Yang dia tahu bagi nafkah batin je.Babi sangat.

So nak tambah income punya pasal the akak p la buat kerja part time,jual kain,magkok tingkat etc unfortunately business nya tak berapa nak menjadi.Rugi ada la.Orang hutang lambat bayar and tak bayar langsung pon ada.Now akak da fade up meniaga,nak cari kerja lain je cause if akak jobless anak anak nak makan apa pulak.Sibuk cari duit untuk anak anak jangan la kata nak window shopping or p cuti cuti makan angin,nak p jejak mall pon susah.

As usual i p la cite kat Bella then pompuan tu cakap i ni kena muhasabah diri cause ada orang lagi susah dan menderita dari i.Rasa bersalah sangat,i promised her yang i akan try my best to tolong her cari kerja.Tu je la yang i mampu tolong.Nak dijadikan cerita few weeks ago i went to the mall sebab nak beli boots but suddenly i teringat kan anak anak Kak Rozi so i end up p belikan baju for budak budak.Masa nak bayar tu memang la rasa ralat jugak cause baju Adam pon aku tak beli but masa i p hantar at her house,anak anak happy(the youngest siap lompat lompat) cause dapat baju baru.Balik rumah i nangis and hugged Adam kuat kuat...
***
While writing this entry kan,i was actually in the new office. Masa i p bagi tahu Bang Hj about this news i da kerja about 1 weeks(of course la orang tua tu be the last person yang tahu) then orang tua tu marah cause katanya why on earth i p suka suka tukar kerja without consult dengan him dulu.Eh suka hati la kan.All this while pon i buat semua by myself.





Friday, May 30, 2014

may 2014


I’ve started to think what I wanted to write in this post, since malam semalam  lagi I rasa so blue… sangat and this morning pulak mengantuk yang amat.Ikutkan hati tak koser I nak pergi kerja.Talk about kerja ni lagi la buat I rasa so sick and currently I tengah busy p interview sana sini perhaps few month from now dapat la I kerja baru. Reason being  gaji adalah sangat sikit (after bagi duit kat ibuk mertua,pay my bills dan kena pau dengan  laki yang tinggal is sangat sedih) comparing to my kerja yang berlambak lambak and yes I know sure ada yang kata aku ni perasan diva sangat.Ok la I don’t mind about keje selambak tu ye la kan if not 1st month lagi I da berambus khennn.The main reasons is I cannot stand with the politic kotor at this place and the favoritism too cause sampai bila pon I cant transform myself to be kap lam like them. 

My mum&dad tak sihat, sakit tua.How I wish I selalu ada dengan my parent,Setakat ni apa yang I mampu  buat is make sure bagi pocket money to both of them.Ye la duit yang I bagi tu memang tak banyak mana pon nak compare dengan adik beradik I yang lain.I talked to Bella about my frustration and am surprised when she said that the main reasons she still live in KL is because of my parent. Katanya dia takut if anything happen to mymum then dia tak sempat nak balik.
***

Just recently I was bumped into Fernando kat mall tepi rumah.The babi part is bila nampak I je terus dia pegang tangan bini dia kuat kuat.Eh babi la sangat kan kau tu!That time I was with my laki and Adam,glad la masa tu I tak selekeh ok.Hurm…I wonder why I tak rasa apa pon bila jumpa him,before that I selalu terfikir what will happen if see him nanti.Ok la I may be tak happy macam him but am not miserable.I don’t say that am happy tak ada cinta but so far it’s easier to be like this (takat ni la) selama bertahun tahun ni I’ve learn a lot about relationship and I still can survive bila centa suci I fell apart...The first person yang I mengadu of course la Bella then I told Tipah too.Pompuan tu cakap awat I tak p pegang tangan laki I.Ish…gila apa nak p pegang tangan laki.Karang dia cakap aku buang tebiat cause normally we both jalan sebatu sebatu but since ada Adam ni dekat sikit la.Cuma koser la nak pegang pegang dia.Pegangkan his credit card boleh.Actually since I balik KL(da dekat 2years la kiranya) sekali pon tak pernah I terpandang or terserempak dengan him.Jodoh sangat la tu kan.
***

I masih lagi dengan my decision nak berambus away from this marriage even I can see that jantan ada la berubah sikit, no please don’t say I saja cari banyak alasan to stay.I tried so hard but,selalu saja ada benda yang halang i.e my financial issue yang sangat sedih.Kak Ngah cakap”please don’t tell me ko stay because of Adam”.That jantan pulak cakap esok pon dia boleh ceraikan I but jangan mimpi la I nak bawak Adam with me.

Bella thought if I find someone then it's will be easier for me to leave that jantan.Celah mana pulak aku nak cari jantan lain???


Losing Adam is like organ damage…



Friday, April 25, 2014

ini bukan karma...


From the very very reliable source I heard yang Fernando’s binik is the queen control & very the outspoken plus berlagak diva(yang ni memang I da tahu) and bla bla bla. Serve you right man-whore! Yes suka I dengar benda benda macam ni and that janten tu pon happy like crazy bila dengar (from Kak Jan United fefek gatal) about my marriage.I do texted Bella about this and that fomfuan replied “if ko pon queen control serupa itu sure laki ko tak berani nak menyundal”.Ish…kesitu pulak.

From my experience memang la kita pompuan ni akan rasa unsecure bila laki kita digilai & dikacau oleh pompuan.Ye la even ko tu sokmo selfie kat intageram & the other social networking yang seangkatan dengannya (sebab kita rasa kita cantik sangat).Tapi itu dulu la khen after I sedar diri yang swomi I tu tidak mencintaing diriku then tak ada sebab la I nak rasa unsecure segala.Pergi jahanam la ko sana.

I bukanla nak sangat mengenang kisah lama,even almost every night that jantan muncul dalam mimpi.Haram jadah sungguh!Sampai ada sorang minah tu cakap yang I berkemungkinan terkena ubat guna guna.Kalau jantan tu memang tak puas hati cause I p tinggal him dulu baik dia santau I sampai mati je, kan senang...

A decade ago sewaktu I bercanda di pasiran pantai dengan that jantan, tak pernah la pulak I rasa unsecure bila I dapat tahu ada betina lain sibuk kacau him cause I know they can only pandang pandang jeling jelling laki I and am sure laki I sayang plus takut dengan diri ku yang anytime boleh bertukar jadi mak lampir.The unconditional love la katakan. Then I’d found out yang Kak JanUnited pon ada hati dengan him but sikit pon aku tak pedulik. That why la after I left that jantan Kak Jan fefek merenyam terus masuk line.Sadly, half way pon tak lepas.I don’t know why ramai betina tergila gilakan him dulu,nak kata handsome sangat memang tak la (now da gemok ok) but the thing is dalam ramai ramai betina yang duk menagih centa, aku yang dapat so yang dapat kemudian tu kira nasib baik je.I juga not the type yang asik la nak berkepit.

Both of us memang dah patut sangat menikah but my deeper instinct choose the different direction. Few months before I menikah (that time I’d found out about Ash & Kak Hapam), we met at my parent’s house and he bagged me to come back.

***

D, all the best with your control freak’s binik...

Friday, April 18, 2014

hidden truth


Semalam when I was texted Jantan oil&gas (sebab nak habaq yang the parcel for his boy will arrive within 2-3 days lagi) then boleh pulak I saw my ex-boyefriend uploaded his newborn baby punya gambaq.I pon texted him, just nak ucapkan tahniah la kaedahnya dan seperti yang I was predicted that jantan replied menjela jela uols.Eh,ni kira sambungan cerita sinetron last October 2012 dulu tu la.

That time kan memang la I tak koser nak reply his sms banyak banyak,cukup la wish him good luck with the marriage je even dalam hati aku ni nak je cakap semoga your marriage hura hara haru biru cause of your perangai buaya gemok tak cukup makan tu and I’am sure others betinas pon feel the same way.Ok sambung balik, masa tu kan I tak sihat,asik la p ulang alik sepital then termengandung lagi.After few months that jantan menikah I balik stayed in Kuala Lumpur for good then I found out yang the binik yang masa tu baru berusia 21 tahun merempan in the pasebook about me(alah hai dik nape tak wasap akak terus je dik oi).Katanya dia tak suka plus blab bla bla nengok TV 3 and channel 104 cause dua dua tv’s station tu boleh pulak main drama yang title & felakonya sama dengan nama I.Puihhh… sangat!!!

Tapi…tak ada la I pon sama gila p serang then binik, biaq p la dia nak merempan if let say dia nak tag I pon tak mengapa and please don't speculate yang cite ni sama denga kisah Kak Hapam & laki I ye.(Nanti I sentap kang sure I p call jantan oil&gas nangis nangis).I do understand perasaan the binik walaupon aku ni terpaksa jadi black sheep nya.Laki dia yang p gatal texted aku the day before nak menikah kan,if that time I pon sama gatal fefek macam Kak Hapam tak tahu la macam mana the binik merempan khennnn…

The tak boleh bla part is when that janten acted like tak ada hape terjadi between us then keluar la soalan & jawapan serupa ustaz kat pasebook.Sikit sikit ‘Alhmdllh…rezeki Allah” then “Alhmdllh hepi for you J”. Ish…I pulak yang rasa tak berapa nak suci uols.

Nak je I tanya yang dia tu sure ke happy bila I cakap yang I sangat berbahagia with my two boys, tapi tu la kang dia cakap tak baik aku ni asik nak buruk sangka je kejenya dengan dia berserta dalil dalil yang dia copy paste from the pasebook.

***

I is sangat hangin dengan Hj gems sebab bila ada kat Kuala Lumpur @Melawati dia punya busy kalahkan Bang Jib uols.He will only call me when I was in the same car with laki terchintaing,memang la aku malas nak answer the call kan cause nanti si tua tu saja je cakap “I love you baby “kuat kuat(if laki tak ada sebelah pon I tak penah cakap “I love too Bang Aji”).Akan tetapi bila dia p outstation sampai ke Khazastan sana ada masa pulak hari hari video call I segala almost everyday pulak tu.Dia ingat company I keje ni binik dia punya apa???.Suka suka hati je aku nak bergayut during opis hour.
***

Jantan lahabau will always be the jantan lahabau,tu dia conclusion nya.