Tuesday, March 24, 2015

bersabarlah sayang 2.0


Adam really teach me about patience specially bila nenek agong sokmo la used him to annoyed me.Adam masih terlalu kecil untuk faham apa itu benci & dendam tapi tu la suka tak suka budak tu kena jugak hadap the drama.Nenek agong used to annoyed me by saying yang anak pompuan kesayangannya tu pandai jaga anak etc tapi tu la budak budak will always be budak budak kan behave takat mana pon, pandai pandai gitu je la.Nak tahu anak you behave serupa perangai you (yang serupa betina gila) and pandai set set Einstein tunggu budak budak tu besar nanti la then baru la you boleh canang satu kampong.

Dia ada cakap dengan laki dia (saja cerita kuat kuat while I berkurung dalam bilik) menantu kepada besan (yang sangat kelas) dia tu bagus budaknya ada kerja and boleh bawak kereta sendiri, independent la kaedahnya budak tu,tak ada pon menyusahkan laki ke hape.Tak macam aku yang useless ni tapi tu la dia lupa or sememangnya tak sedar diri yang cakap cakap dia tu umpama meludah ke langit then terkena balik kat muka dia yang banyak wrinkles.

Anak pompuan dia yang paling pandai,paling cantik and the best tu jobless juga but as ibhuk mithali dia sanggup berkorban tebalkan muka bagi stupid excuse macam tu even orang (include me)peduli apa anak ko kerja or tak.Dicanangnya kat semua orang yang dia jumpa,pompuan tu tak kerja cause dia sayang sangat dengan anak,tak sampai hati nak letak anak kat nursery. Beside (perhaps) dia baru tersedar yang all this while dia tak sudah mengata orang sana sini sampai lupa diri.Tapi tu la still la dia nak convince orang yang anak dia tu tak ada la useless mana pon.

Pompuan tu boleh drive and ada kereta (ibuk mithali jugak kena fikir macam mana nak bayar hutang) tapi every time nak kemana mana (p kedai yang tak sampai 10 minute from home)dia lakibinik jugak yang tolong p hantar.Menantu agong tersadai tepi jalan pon dia lakibinik jugak p tolong angkot.Ye la anak dia kan of course la sikit pon dia tak rasa susah (tapi kan uols bila hati panas I juga la jadi tempat dia mengadu domba,see dengan anak sendiri pon dia suka cari pasal ni kan pulak I ,menantu hantu),lautan api sanggup di renangi but when we back to the main issue ,independent sungguhkan anak kesayangan dia tu.

Yes, pada pandangan dia I ni serba kekurangan (even satu masa dulu dia yang tak menyempat p merayu makapak I suruh kawin dengan anak jantan dia) tapi tu la since zaman I jobless dulu pon seingat I kan tak ada pon I menyusahkan dia lakibinik or anak jantan dia.Semua I buat by myself as if aku ni tak ada laki and am sure if she knew what was happen in our marriage, apa yang anak jantan dia buat kat I selama bertahun tahun ni sure dia akan terkejut beruk, malu,malu,malu and happy sangat (dia ada perasaan ke???) and I don’t care pon actually.Talk about drive kesana kemari pulak I ni tak koser nak drive kete jantan tu and kalau la dia rasa I ni menyusahkan anak dia cause kena hantar I p keje etc itu dia punya pasal la.Tak kan I pulak nak kena ingatkan dia apa tanggungjawab anak dia as laki I & bapak kepada Adam.Bukan aku susahkan dia lakibini pon,I don’t understand la apa yang dia panas sangat dengan I.

Untuk Adam,satu saat nanti I will tell him every single thing about the drama and am sure masa tu Adam sudah cukup dewasa untuk mengerti kenapa I pilih untuk keluar rumah cari rezeki.

Monday, March 16, 2015

bersabarlah sayang...


Being the menantu hantu,I ni sokmo la jadi bahan sindiran,muka I ni da sama tebal like a pebble wash depan rumah. May be she’s get excitement by doing that, ye la dia kan da menopause for almost 7 years. I thought after dia dengan suka hatinya memberambuskan dirinya from rumah yang I tumpang tu I can do the hockey pokey like tomorrow never come la kan but baru two weeks,dia made another stupid excuse. Nak jumpa Adam pulak even the main reason is saja nak menyakitkan hati aku.I admit yang I selalu mintak tuhan jatuhkan bala pada dia so that dia kan sedar diri.Yes sepengetahuan I dia tu sokmo la in trouble but boleh ke I cakap that because of perangai haram dia toward me so tuhan jatukan bala serupa itu.Bella told me,itu semua rahsia Allah so let it be sana and I pulak selalu rasa dirty yang amat sangat so I’ve change the doa.I mintak tuhan jauhkan dia dari I and Adam.

Tuesday, February 10, 2015

the hardest fact


Sedara mara kampong I asik la tertanya tanya apa perkerjaan Bella & me and when they know yang si Bella tu kerjanya duk travel sana sini boleh pula depa cakap yang pompuan tu is peramugari (level tu je la yang paling tinggi).Bila I told to Bella about this pompuan tu cool je sikit pon tak hangin.Katanya if they think yang dia tu drugs smuggler pon she’s not surprise. I still remember masa I dapat offer masuk university dulu, my cousin yang kononya super duper pandai ni (sebab she study acc) bolehnya cakap course yang I pilih tu susah, her roommate pon ambik the same course as mine jugak then every time hantar assignment asik la kena lempar dengan the lecturer(dia tak tahu I baik dengan lecturer).In other words pompuan tu nak cakap course yang aku ambik tu tak ada masa depan.

As anak orang miskin I & Bella sokmo la jadi mangsa discrimination and I do wonder jugak la how we managed to survived. I myself tak pernah pon rasa miserable macam dalam drama kat tv tu cause makan minum semua cukup. In fact I do not regret lahir dalam family miskin, I’ve learned a lot of things specially about hidup berdirkari and it made who am I today. Tak pernah pulak mymum p begged his brother yang tamak haloba bolot rete sorang sorang tu mintak makan. There was a huge amount of drama among the sedara mara puaka,ada je benda tak kena about us anak beranak and I hate to remember those moment.

Ada satu scene of drama tu the mak sedara (yang dah arwah pon)tak bagi our sedara minum the same glass with Kak Ngah cause takut berjangkit semput katanya. Kawan kawan pon lebih kurang je but idak la I cakap tak ada sorang pon yang sudi berkawan dengan I cuma after depa tahu about my situation most of them akan stay away from me beside I ni memang tak ada apa apa speciality pon i.e belajar pon average je so lagi la tak ada sebab why orang nak rapat sangat dengan I unless for those yang senasib dengan I la. I remember one day Bella balik sekolah duk teriak cause kena ejek anak orang miskin, see budak budak zaman tu are irrelevant .Then I met Fernando, dia anak orang kaya so my life change 360 degree. He was probably my 1st love,jantan yang aku cinta separuh mati and because of centa tu jugak I p future study if not memang tak ada chance la nak masuk dalam family dia yang kelas tu.

Back to my sedara puaka accountant, zaman UiTM dulu dia pakai tudung labuh sampai ke perut so the other sedra sokmo la compared dia dengan I & Bella yang jahil in muslimah’s fashion (ada aku kesah).Recently Bella was terserempak her, da pakai tudung jahil(wtf) and jalan pegang pegang tangan dengan awek peng (sebab da jadi anak dara tua).We move on, Bella finally found her dream job yang sokmo la fly around the world uruskan masalah negara then dapat pulak laki orang putih. The best part is kawan kawan yang dulunya menjauhkan diri sibuk nak mintak kerja. I pulak from the outsider, they think yang hidup aku is almost perfect sebab berlakikan jantan itu.Start la sedara mara puaka mengaku sedara and kawan kawan sekolah mengaku kawan. There was a time when Kak Ngah annoyed me by bising bising,katanya depa (sedara puaka) mengadu I ni sombong then I pon cakap la siapa yang sombong?. I told her yang aku ni had enough of them, I just being myself and don’t give a shit about what they think about me.

Bang Hj was in Russia since last Sunday katanya and as usual la bila ada kat luar negara dia will terhegeh hegeh video call segala then I bagi excuse yang aku busy kat opis nih that why aku tak koser nak answer the call.Dia diam,tak marah marah macam selalu. Since I was neglected him few month ago memang tak ada la orang tua tu suka suka nak contact I and again I bumped into Fernando,the binik and the baby nilopa nya a few days ago. We’re still not talk to each other, pandang pon tak hengen. I don’t want him to be happy and I imagine that he feel the same about me too. I move forward (yes I do) and do not think much about the past…

Saturday, January 10, 2015

hati perempuan ini


Tajuk entry hari ini adalah baik punya cilok from Kak Hapam's berkurun entry.

Punya la busy lately ni sampai tak meyempat nak mengadap blog sendiri.Let me start with Adam and the suku sakat dulu,lagi few months je Adam will celebrate his 2nd birthday. As a mother yang sokmo la kalut dalam menguruskan anak nan seorang itu of course la I’ve plan everything from a to z, siap ada backup plan lagi if let say Pak Adam datang angin meroyan and suka suka cancel the plan. Nak naik angin pon tak guna cause Adam juga la yang akan jadi the victim nanti kan, just like last year punya birthday celebration(nak mengukit kisah lama sikit).Semua benda da ready, dia & I satu sen pon tak payah kelua duit (sebab adik beradik I yang jadi sponsorship nya) I suruh datang teman Adam potong cake je pon, tunggu punya tunggu tak datang datang.Sudahnya budak tu boring and tak sabar nak swimming so untuk tidak menambahakan angin yang sedia ada aku suruh je start the party without the bapak.

Since the nenek agong yang kononnya tak pilih kasih buat tak tahu I pon tak koser la invite them lakibinik (I kan menantu hantu).At first tu I kecik hati jugak la cause memang sangat obvious the way depa treat Adam and the cucu agong, dalam pada konon dia tu broke tak berharta hutang keliling pinggang bila turn cucu agong punya birthday boleh pulak dia celiburit, siap panggil kaum kelorga dia yang kelas kelas tu then time tu pulak the bapak busy dengan meeting sana sini so we all anak beranak tak dapat attend the party(happy gila ok). Dia punya marah la dengan I lakibinik,2minggu tak jejak rumah,aman tenteram I but after that asal sebut about the party sure nenek agong duk sindir sindir (I tak kisah pon).

Talk about the duke family , sebanyak mana depa tak suka I, pandang rendah pada keturunan I (yang lebih baik than them) macam tu jugak la perasaan I,aku pon tak suka depa anak beranak jugak and I don’t give a shit about them anymore. Cuma I selalu remind myself yang kurang iman ni,jangan jadi macam depa,jangan buat apa yang depa buat,If not I pon taka da beza dengan depa. Yes memang sangat awkward I nak layan the cucu agong tapi tu la mengenangkan budak budak tu innocent, Adam’s cousin pulak tu.I try jugak la layan budak budak tu the way I layan anak anak sedara I.Let say I bagi anak anak sedara I present ke cucu agong pon I bagi jugak.The tak boleh bla part tu kan the last raya I ada la belikan cucu agong baju then boleh pulak biras I yang super plastic tu cakap macam ni,”baiknya aunty b bagi baju,cantik”.Kalau I tak bagi means aku ni tak baik la kan then part yang paling I suka is nenek agong complain katanya adik ipar kepada anak agong bolehnya bagi cucu agong duit raya 10$ sahaja (ada je benda yang tak kena dengan kelorga besan dia yang kelas tu), nak je aku cakap yang anak & menantu agong ko pon bagi Adam 10$ jugak ok.

From them I belajar untuk memberi dan tidak mengharap pemberian I itu dibalas dengan harta benda juga dan jauh sekali I berharap agar depa layan I dengan baik even si Bella tu sokma la suruh I ambik hati depa dengan harta benda.I ni senang je if let say I rasa I nak bagi I will bagi (memang ada bagi pon) tak payah bersebab.Cuma most of the time tu I memang ralat nak bagi cause mak I pon I tak bagi tau then pe hal pulak I ni asik la nak membagi dia je kan.Barang yang dia pernah bagi I pon selalu je dimintaknya balik,dasar buruk siku! (barang tak kelas pon ).