Monday, November 14, 2016

broken wings 2.0


Kalau dibilang dengan jari jari yang ada kat body i ni kan uols,hasil pernikahan cinta mati I dengan that jantan tu sure anak anak yang patut ada sudah pun melangkah ke alam persekolahan sebenar.Akan tetapi Tuhan tu lebih tahu what the best for us especially diri ku as penjaga abadi kepada anak yang ada ni ha,kalau tak kerana accident memamng tak hado la jawabnya.Well i bukanlah nak cerita pasal menambah anak,cukup la intan payong berlian yang ada tu.I actually geram gila dengan si Hj Tembon,ye la tak habis habis serkap jarang.Bolehnya dia tuduh i ni tengah berbadan dua,tapikan kalau i ni bunting sekali pon apa relate nya dengan dia.Koser nak layan orang tua tu,asal call je nak cari pasal.Moving on pejadahnya...
***
Sepanjang i menikah dengan that jantan kan tak pernah terfikir pulak both of us akan ada sesi heart to heart without ada scene terpekik and air mata darah,but hey finally i managed to luahkan segala mala sakit hati yang i pendam selama ni to him (tapi idak la 100% ye uols but i was a good start).Kalau tidak tu i ni kan baru cakap sikit dah menangis nangis serupa pompuan mati laki yang dia tu pulak sikit sikit nak jerit.Yah it's too difficult for my ego untuk merayu or menagih nagih cinta dia.I sikit pon tak kesian dengan kisah silam dia cause come on nama pon past time kan which is tak ada kena mengena dengan I.I & Adam tak deserve layanan buruk from him & his mother.Bertahun tahun i menderita makan hati & i pon tak sure boleh ke i maafkan dia cause until now i myself masih tak boleh maafkan diri i sendiri.



Wednesday, September 14, 2016

korban cinta


Ribuan hari i masih lagi terkenangkan & termimpikan Fernando.There's time i terjumpa dia at mall belakang rumah.I hate him as much he hate me,i tak kuasa nak fikir. Lantak sana la beside i ada banyak sebab to be happy.I teruskan hidup macam biasa.I keep myself busy with work and yes i dah banyak buat improvement in my life and am feel good about it.Salah satu darinya ialah i da start drive kesana kemari by myself(Bella's car).I hate driving and after i menikah dengan that jantan,dia tak penah encourage i but now i rasa lebih independence and free.
***

Tuhan dengar doa i or maybe doa from my family & friend,i mintak dia jauhkan i dari lukakan hati orang & orang orang yang suka lukakan hati i & Adam.Slowly orang orang itu makin jauh from us.Nenek Adam yang rasa dia datang dari kalangan orang ada ada tu pon da kurang berdrama since kejadian cucu instant.One thing yang i tak paham dengan orang yang rasa dia sangat civilize but actually lebih kampong dari orang kampong is bila dia anak beranak suka suka hati keluar masuk rumah i.Memang tak adanya la nak call dulu minta permission or at least bagi tahu la kan yang dia memang nak datang jugak.Then tengok kita beli itu ini tahu pulak jealous.Sakit hati dia tengok i pakai barang kemas,designer handbag or p travel sana sini.Bukan dia tak tahu yang semua tu i pakai duit sendiri.Dulu dia cakap dia tak hingin cucu jantan macam Adam,lasak katanya.Now the cucu jantan instant come with the full package,lasak tu tak payah cakap la,just name it...

Laki i pulak dalam pada dia selalu berkira dengan i & Adam , now dia kena bela adik syorga dia plus anak bini & the ibhuk yang sokmo tak ada duit.The best part is every time jumpa i sure pesan kalau ada kain baju Adam yang i nak sedekah to her cucu jantan.Hadap sangat harta benda orang...Tuhan bayar cash,itu pon dia masih tak nampak lagi.
***

Ada hari hari tertentu(bila i stress) i marahkan diri sendiri,why on earth i waste my life to stay in this crazy marriage plus his crazy family.I tak mintak siapa siapa faham my situation & the choose i'd made.Salah satu sebab i tinggalkan Fernando dulu because i tak sure boleh ke dia cope with my complicated life & family.Ye la since dia tu datang dari kelorga orang ada ada then i found out jantan yang menikah dengan i ni lagi la complicated.
***

I lied to Bang Hj since last year lagi,i told him yang i da baik dengan Fernando.Orang tua tu marahkan i.Katanya i always prefer a young man.Dalam pada dia marah marah tu,every time he was away,dia selalu texted i and send me his pictures from over the world.Sometime dia call i during office hour or tengah malam buta.Recently i p confessed to him about this.I tanya dia kalau dia betul betul kenal i,mana mungkin dia boleh percaya yang i boleh contact balik dengan Fernando.Dia diam...Then dia tanya why i tak pernah contact Fernando.I told him,i tak nak buang masa untuk sesuatu yang tak mendatangkan kebaikan untuk diri i and the main reason is because it's too difficult for my ego...




Tuesday, December 29, 2015

the cycle


I nak buat edisi throwback sikit from the moment Adam was born sampai la ke hari ini. Seperti yag I selalu duk ulang ulang in my previous entry, the day when Adam was born tu memang sangat tragic ,ye la dengan apaknya meroyan (macam dia pulak yang beranak) nak tinggal I and Adam kat sepital and segala maknenek problem.

Then when I was still in pantang pulak terpaksa stay dengan the ibhuk(eh,dia yang menumpang I actually) yang layan I ni serupa menantu tiri.Sedih betul la duk ingat that moment.Adam ada colic, sikit sikit melalak.Asal terjaga je sure melalak as if dia la pulak yang kena torture jiwa dan raga.Kak Ngah blamed I,katanya ni semua sebab I la ,lembik sangat asik la teriaq masa pregnant dulu (suka hati je kan).Part yang I tak boleh lupa is bila the ibhuk lepas geram kat I by saying yang dia nak lempar the cradle kat luar cause tak kuasa nak dengar Adam teriaq then she packed the luggage and berambus from the house.Da la masa tu anak aku tengah tidur dalam buai ,haram jadah sangat perangai tu.

The first year jaga Adam memang sangat mencabar,beside the melalak part budak tu kejenya asik la nak berkepit dengan I,da la mak kau ni ada ocd tak boleh tak mengemas rumah,basuh kain etc sure rasa serba tak kena and the breastfeeding part yang buat I rasa nak gila.Sebabnya I tak attend mana mana breastfeed class pon ,main blasah je so pandai pandai I la.The ibhuk pulak asik la nagged me cause katanya I ni tak tahu menetekkan anak,tak macam anak dia yang super pandai.

Tapi Tuhan tu fair,after pantang I terus dapat kerja ,the miracle happened, mylife changed. I rasa ni semua berkat doa from my mum & sisters. I cakap macam ni cause am a sinner, susah rasanya doa I nak makbul..The first year tu macam macam la benda jadi,Adam warded,demam tumbuh gigi,jatuh katil,the ibhuk makin menjadi jadi bully I,gaduh dengan that jantan berebut Adam and sampai satu stage tu I siap p jumpa syarie lawyer lagi but for the reasons which hard to be explain still la jodoh tu bertahan sampai ke hari ni…

Today,Adam da besar.Pandai cakap,da tak melalak macam dulu,I pon surprise jugak bila finally Adam makin close dengan the bapak,budak tu punya social skills pon ok,tak takut orang dan the best part is dia pandai ambil hati I & the bapak too.Adam buat I bahagia.
***

Dia yang start the idea about to stay in this marriage for the sake of Adam,katanya dia nak Adam membesar macam budak budak lain.Ada the perfect family.Itu kata dia la and I pon tahu yang dia tak mungkin jadi exactly macam yang I nak.Cuma sekarang ni tak ada la teruk sangat macam dulu,hari hari nak bertekak .There’s time we both still jugak la bergaduh serupa dah tak ada esok…I ada cakap dengan dia since dia beriya nak stay sebab our son so please la berkelakuan seperti yang sepatutnya.




Saturday, October 24, 2015

losing the best years of my life


Lately ni I adalah sangat busy, banyak keje at the office, my parent tak sihat,I pon tak sihat sangat…and I almost forgot about this sendu blog.

I selalu rasa yang I’m strong enough to go through tis crazy journey alone (yes I dooooo) .Since I chose to stay awayyyyyyy from the bff so tak ada lagi episode keluh kesah meroyan etc.I left the WhatsApp group and I rasa much better .Recently I p rombongan Kak Jemah to the **** then boleh pulak I terserempak with one of the bff (cibai betul).Well…I boleh je pilih not to tegur her but dalam hati ni duk cakap,”please la jangan jadi budak budak” so I pon tegur la mak cik tu,siap ambik gambar, laga laga pipi segala (wtf) and being me yang konon nya cool, I siap invited her and the others to my house, tapi kan bila balik KL,masing masing diam seribu bahasa…

Remember the jantan Senawang? From the instageram I dapat tahu yang dia da breakoff denga the akak senior (da ada replacement pon) and I ada la jugak talked to him few times, tapi tak ada cakap about perasaan ku terhadapnya,nak move on kan katanya…

Lately I sokmo duk uploaded gambar Ash, to proof the world yang I survive the marriage’s(puih..). Bella siap tanya I lagi,”ko da berbaik dengan Abg S???”.After few days pompuan tu called ,katanya she was in Singapore sebab ada meeting and by petang tahu tahu dia da ada kat KLIA. I asked her,”do you believe about staying in the marriage for the sake of the children”.Gitu la soalanyan.Dia diam tak cakap apa apa then dia peluk i…

I try to work it up jugak(banyak kali), but I don’t think that we can get it back. Ada satu malam yang horny tu, I told him yang I cintakan dia then dia tanya I balik,betul ke???...There is always hope in love tapi kan in some ways it always suck.
***

I ada texted Bang Hj masa apak I demam berminggu minggu tak baik baik,I was worried about my apak condition and I tak tahu nk luah pada siapa.I mourned my sadness more open with the Hj than I did with Ash. I’m feel alone, tak punya siapa siapa…
***

I'am officially jadi kak ipaq to the beras bertuah,depa menikah bulan Syawal hari tu. The moment yang I tak boleh lupa during the nikah ceremony tu is bila the ibhuk told to the besan yang dia tu sebenarnya tak nak terima the beras as the menantu akan tetapi anak anak include me(the menantu hantu) pujuk dia soh jugak terima (dasar penipu).If I were them, sure aku tanya kat datin wannabe “siapa yang buntingkan siapa ni” .Biar dia sedar diri sikit…