Thursday, November 27, 2014

cerita rumahtangga


Since last week lagi kawan kawan at the office and the whataap group sibuk la duk debate about jantan yang mengaku dirinya menyundal dengan Kak Jen then salahkan the binik yang da busuk.For me issue lakibinik curang ni sangat la common, cause benda benda ugly macam ni da jadi since zaman toknenek lagi and it happen everywhere even budak budak sekolah rendah pon tahu.Yang jantan tu pon satu hal da tahu binik tu change 360 degree after beranak then p la cakap kat the binik straight to her face kan senang,yang p hantaq keluh kesah kat suratkhabar (perhaps bukan rekaan semata mata from the writer le) pe hal?.Boleh pulak budak opis i p tanya(dia kenal laki aku),"Kalau abang S buat macam tu apa reaction akak?".Adik sayang,of course la akak bertuqak jadi mak lampir tapi i have nothing to lose pon,biaq p la sana...Koser sangat.I bukan la nak puji laki ye tapikan even laki I tu tak centa I mcam laki orang lain but when it come about this issue dia tu slumber je sound I bila kadang kadang I lupa diri dan bertukar jadi mak lampir.


Laki:why badan you makin tembam ni?

Binik:I kan baru beranak 22 hari yang lepas (annoyed gila)

Laki:you know what,baju ni buat you macam mak cik umur 40 years old ok and tudung you pakai ni tak sesuai langsung(eh babi la kau ni)

Binik:I kan bangun lambat tadi so I pakai je la baju yang ada,this tudung my sister yang bagi ok.


Lepas tu baru la I teringat nak workout and p beli magazine and mengadap youtube about how to pakai tudung.Bagus jugak la if ada yang tolong jadi reminder ni kan.Kalau kita sendiri tak belajar sayang diri kita sendiri (yang tak disayangi laki), macam mana tu?

***
Ada sorang ex-classmate I ni,putih mulus & kecil molek (sekarang tidak lagi) tapi tu la kalau dengan budak pompuan lain(of course la include I sekali) bukan main action lagi,nak pinjam note pon hazab then bila I suruh budak jantan yang mintak laju je dia bagi(mengumpat dulu ye).Pompuan ni menikah right after habis study dengan jantan pojaanya yang sokma la dipuji puji tu(macam dia sorang je ada jantan khennn) then terus terperuk at home jaga anak dan bernak lagi,kalau baca her status in the pasebook of course la as if dia sorang yang ada swomi&anak anak.Cuma lately ni dia da start with the drama asik meroyan about why laki ni kena appreciate binik yang duk jaga makan minum depa and anak anak ,why laki kena setia, how much dirinya itu benci perempuan perampas etc…I do wonder la dengan keadaan lakinya yang kalau berdiri pon da tak nampak ibu jari kaki sendiri then kerja biasa biasa sahaja,pompuan garik mana la yang duk mengacau tu…Terima je la kenyataan yang zaman dialova you da lama berakhir…If only dia tu dulunya tak berperangai harem bleh la kita kita buat another whatapp group to support her.

Women is complicated, macam sorang lagi kawan I ni.Dia ada everything and tak payah nak risau pasal duit tapikan even da almost 3 years jadi mangsa buli laki still la dia tunggu and tunggu.Jantan tu tu siap cakap lagi if let say yang dia da stable nanti sure he will leave my friend.Dasar jantan miskin tak sedar diri… I selalu ckap to her, If I were you sure aku da angkat kaki.Kak Rozi pulak lagi la best dalam pada lakinya duk bebankan dia menjaga rumahtangga dan anak anak, diam diam dia p keluarkan duit KWSP bagi kat laki to settle the house’s loan. Sacrifice katanya…

I nak cakap lebih lebih pon malas cause both of them tu lebih kurang je dengan diriku…
***
Cerita rumahtangga I pulak,macam tu la adanya, there’s time tu bila dia buat perangai still la aku rasa nak bawak Adam lari jauh jauh…Malas nak update… or maybe because am happy now so time happy macam ni mood nak merempan tu hilang entah kemana.So far am happy with my work and I baru je p another interview.I tahu sepanjang hidup memang tak mampu nak balas jasa parent.I made a promise to Bella yang start from next year I nak tolong her baya duit rumah our parent.Tak ada la banyak mana pon ada lagi around 30k so I must work hard and cari mana mana peluang yang ada. It’s never too late nak do something for them… Adam da pandai panggil I “mommy,mommy”.Pening ok nak catch up apa yang dia cakapkan. The bapak pulak slowly da tahu nak take a turn jaga anak,if I buat muka cepat cepat dia p mandikan or change the diapers. I tak mintak lebih than that pon…

Friday, October 31, 2014

bff


Adam is a big boy now,da pandai jalan&main sendiri,habis satu rumah di explored nya.I'am a proud mother.Just can't believe yang I mampu jaga Adam even tak perfect macam mummy Hapam jaga her luvely daughter.
***

Baru baru ni I was on vacation with Adam and Bella.I posted the pictures in the pasebook la for suka suka.I ni jarang menghapdate fb kan so macam macam comments i dapat.Boleh pulak ada sorang fomfuan ni yang mengaku dirinya adalah bff aku p tanya "jantan sebelah Adam tu laki baru ko ke?".Tak ada sensitivity langsung tau.Kot ye pon kau tu curious sangat nak tahu pm je la khenn...

Then boleh pulak fomfuan tu cakap nak datang rumah I ambik souvenir.I pulak yang malu dengan dia.Yes,I ni bukan tak belajar from the past.I do.That why la I tak koser nak baik sangat dengan orang.Depan je baik.
***

Talking about bff ni kan make me terkenangkan the Hj gems,I was officially me-removed him from mylife since the past 3 months yang lalu,hopefully this time jadi la hendaknya.Yes i know memang tak ada paedahnya berteman dengan jantan serupa itu,suka hati je call I as if dia tak tahu time tu i free ke tak then when i need someone to talk yang dia nya entah kemana.I tak penah ambik tahu pon apa dia nak buat with the binik & the kids but bila dia tahu I & Adam went out with the bapak start la cakap macam macam as if dia tu tak ada otak.Ada one time we both lakibinik bawak Adam p zoo then si tua tu boleh cakap"ye la,happy family la katakan".

The orang tua still texted me
until few days ago yang buat I hangin tu when he said that he miss me serupa nak gila but when I stalked the binik intageram rupanya dia laki bini p check-in.Rindu la sangat kan....

Friday, July 11, 2014

rezeki Ramadhan



I ni sokmo la duk complain about gaji yang tak cukup tu,yes sure ada yang cakap i tak reti bersyukur.Actually yang i bengangkan kan sangat tu cause even da kerja i still can’t afford to future study.”Tapi p shopping and travel sana sini mampu pulak”,kata Bang Hj(puih....).

Di bulan Remdan yang mulia ni i nak share satu cerita yang buat i nangis nangis serupa pompuan mati laki.Well i ada kenal sorang akak ni,namanya Rozi.This akak ada 5 orang anak uols yang umurnya around 14 to 3 years old gitu.Al kisahnya this akak mintak tolong i carikan dia kerja cause her current company tu nak bungkus dah.Then masa i tengah update her cv tu kan i pon tanya la this and that.I told her yang i ni sokmo la tak cukup duit then akak tu p tanya i about my monthly expenses. Akak tu cakap kelorge dia susah,adik beradik ramai,so this akak terpaksa sacrifice la kaedahnya.After SPM terus p kerja as a clerk,sampai la da beranak pinak ni pon still kerja at the same company.Akak tu punya current salary is about 2000$ sahaja(tercekik i dengar).

The akak punya laki pulak memang serupa typical character Malay’s drama kat tv tu,kerjanya cuma bayar car’s instalment and the utilities bills only(lepas diri sendiri je) yang lain i.e belaja dapur,beli langsuir raya,pinggang mangkok baru,pocket money anak anak nak p sekolah,p school’s trip,p kelas tambahan,p nursery etc pandai pandai la akak handle ye.The laki memang tak nak ambik tahu langsung include la dalam hal menjaga anak anak and house chores.Well,i bukan la nak bercerita sangat about betapa hodonya perangai the laki ye.

Kata kak Rozi,dia mengaku la memang tak cukup and sometimes anak anak makan nasik dengan ikan kering tambah kicap,kain baju pon setakat yang ada je.Then i ni boleh pulak gatal mulut tanya her,”yang akak p beranak ramai ramai tu kenapa?”(rasa nak lempang diri sendiri).Katanya sebab nak please the laki.Tapi even di baginya anak sampai lima orang perangai the laki macam tu jugak la.Tak adanya nak berubah.Yang dia tahu bagi nafkah batin je.Babi sangat.

So nak tambah income punya pasal the akak p la buat kerja part time,jual kain,magkok tingkat etc unfortunately business nya tak berapa nak menjadi.Rugi ada la.Orang hutang lambat bayar and tak bayar langsung pon ada.Now akak da fade up meniaga,nak cari kerja lain je cause if akak jobless anak anak nak makan apa pulak.Sibuk cari duit untuk anak anak jangan la kata nak window shopping or p cuti cuti makan angin,nak p jejak mall pon susah.

As usual i p la cite kat Bella then pompuan tu cakap i ni kena muhasabah diri cause ada orang lagi susah dan menderita dari i.Rasa bersalah sangat,i promised her yang i akan try my best to tolong her cari kerja.Tu je la yang i mampu tolong.Nak dijadikan cerita few weeks ago i went to the mall sebab nak beli boots but suddenly i teringat kan anak anak Kak Rozi so i end up p belikan baju for budak budak.Masa nak bayar tu memang la rasa ralat jugak cause baju Adam pon aku tak beli but masa i p hantar at her house,anak anak happy(the youngest siap lompat lompat) cause dapat baju baru.Balik rumah i nangis and hugged Adam kuat kuat...
***
While writing this entry kan,i was actually in the new office. Masa i p bagi tahu Bang Hj about this news i da kerja about 1 weeks(of course la orang tua tu be the last person yang tahu) then orang tua tu marah cause katanya why on earth i p suka suka tukar kerja without consult dengan him dulu.Eh suka hati la kan.All this while pon i buat semua by myself.