Wednesday, January 30, 2013

jangan bersedih lagi...


My eldest brother died because of cancer, before that my brother ada tanya I about my marriage but bila tengok his condition tak sampai hati pulak I nak mengadu nasib.The fact is he knew about it... Kehilangannya amat dirasai oleh semua specially my mum.Since that day mak jadi seorang yang pendiam dan banyak termenung.I tells Bella that I do understand how it feel cause I've lost my children too and I did promised to my late brother yang I akan jaga mak and his innocent kids.For mak,I cuba luangkan seberapa banyak masa yang I ada specially on weekend(kalau I x p merayap la).Laki I macam tak berapa suka cause jantan tu malas nak hantar(since perot makin besar ni I tak berani naik public transport alone).I kan kepala batu.I cakap,"if you susah sangat nak hantar I balik then I p by myself".So jantan tu mengalah,hantar then berambus away.On weekend pon busy duk meeting celah kangkang sana sini if ada at home pulak sibuk duk ngadap tablet so adalah lebih baik I p balik my parent's house.Adik beradik yang lain pon ada sama.Everybody tried to pujuk mak and bila semua orang was around mak nampak happy.

***

Most of my pregnant friend da start p shopping barang baby,buat preparation apa yang patut and some of them da siap bilik for their unborn baby lagi.Yes,I envy them...For those yang gila pasebook pulak everyday la duk update about their pregnancy journey.Hari ni mengidam ayam utan,update then esok laki tercinta tolong cuci muntah,update lagi.Beli rompers 2helai kat H&M pon duk update in the pasebook,tak koser I tengok.I pulak since termengandung ni memamg da tak benapsu lagi nak shopping baju,kasut or handbag and that day masa Bella was in Singapore,pompreng tu ada la tanya nak handbag cap hape but when I said tak nak apa apa then pompreng tu boleh pulak cakap I merajuk dengan her(eh yang sebenarnya aku nak mulberry serupa mu tu la)and everytime p merayap kat mall I will habiskan duit yang ada to melantak sampai kenyang then p beli skincare dan selebihnya I p tengok barang baby.Tengok je la nak belinya memamg tak koser aku.Bila tanya laki I about the preparation for tis anak dengan muka tak bersalah jantan tu cakap,"I tak ada duit".I sikit pon tak terkejut dengan statement serupa itu,ye la what do I aspect from jantan lahabou tu khenn...ada sekali tu I p teman my Kak Ngah shopping then boleh pulak terbeli baju baby then balik rumah I mintak that jantan to claim back the money(duit aku tu)then tak pasal pasal I kena marah.Jantan tu cakap,"yang you pandai pandai beli tu kenapa?.Then mintak claim pulak,you think I ni HR apa?".Dibuatnya I ni macam mintak sedekah you then kerana terlalu sentap semalaman I cried and cried serupa pompreng mati laki.

Hidup mesti diteruskan so I buat la preparation untuk diri sendiri.I da start beli barang barang for my confinement nanti.Recently I bought few bottles of lotion and body butter for myself then I beli socks,packs of facial tissues,pads, antibacterial wipes dan segala benda yang related dengan pantang time nanti.Buat stock banyak banyak,ye la I kan nak pantang for 100 days and from my previous pantang's experience yang menyedihkan itu,lain yang I suruh beli lain pulak yang dibelinya.Beside that I simpan duit tuk beli confinement's set made in Indonesia(my pasebook's friend cakap tis product sangat superb),in case jantan tu refuse nak membelinya or mana la tahu kan ada si kaki sibuk masuk campur pulak nanti"buat apa la beli benda benda mahal serupa itu,nak pakainya kejap je".Anything can happen so I tak nak berharap dengan jantan serupa itu.

I juga da decided nak beranak secara natural delivery saja.Beranak through vigina you.Merasa la I mengangkang berjam jam then koyak sana sini.Ish bab ni memang buat I ketak lutut but I think it's better than LSCS cause I know that I akan berpantang serupa tak berteman just like before so I tak berani nak take a risk lah.Nak menumpang at my parent house memang impossible sangat cause of my parent health condition.My sister Iza(nama sebenar) ada la invite I to stay with her during pantang nanti but the problem is mak cik tu kerja,nak harap confinement's lady je tolong I during siang hari.Tak sampai hati pulak I nak susahkan adik beradik I,ye la if ambik mak cik pantang tu bukan ke nak kena bayar jugak nanti.So I pasrah je la dengan ketentuan ini dan I sangat percaya yang I boleh jaga diri & baby...fuhh...tarik nafas panjang panjang.

Another preparation is I da start buat survey nak beranak kat mana nanti,for sure I akan p gov's hospital cause laki I and the suku sakat yang kelas itu da decided it from the 1st time when they found out about tis pregnancy.I pulak tak koser la nak argue about tis issue cause I sedar diri,am not his kesayangan binik dan bukan juga menantu hantu favourite .So tak payah la nak feeling feeling manja ye biah...bertawakal saja la aku.Orang lain ok je,so do I la kan...Beside that I juga merajin kan diri duk buat pilates and kegel exercise cause nak bagi senang beranak and jaga body and the important reasons is I have to make sure mybody cukup fit nak get through pantang time nanti. Pilates ni I memang da biasa buat since tak menikah dulu and bila termengandung I buat step yang disarankan saja la,no more tonggeng tonggeng and now I learn about kegel through YouTube saja.Ish...susah la nak kemut kemut ni...

Before I end tis post,I nak share about tis good news,my sisters Kak Ngah,Iza,Anna and Bella berjanji yang depa will help me with the preparation and during confinement nanti.Si Bella everytime balik from over the sea sure beli present for her unborn anak sedara,my sisters yang lain pulak everytime jumpa sure bagi I pocket money,dengan duit tu la I beli segala benda for my pantang nanti and recently dalam pada I duk bersedih cause tak beli satu apa pon for tis unborn baby,diam diam my sisters da siap beli almost 20 pasang baju and segala macam benda yang related.So now tinggal nak beli few things saja and lagi satu news yang akan buat Bang Hj gems naik hantu,duda engineer tu siap offer lagi nak bagi duit p shopping barang baby.Katanya,"***(nama manja I la) buat list nak beli apa then bagi acc no,nti I bank-in duit".Tak ke terharu&teruja bila dengan offer serupa itu?.Tapi I pon xde la hadap sangat pertolongan serupa itu from jantan lain.I tak nak ambik kesempatan dan I juga tak perlukan simpati orang sampai ke tahap itu cause I ada adik beradik lagi but if dia nak bagi present I tak tolak.Well,at least I know, laki I tak peduli (it's hurt juga la)but ada laki lain yang peduli dan ambil tahu...you ada ke Kak Hapam oi???.Dan I tak bersedih lagi...
















Friday, January 4, 2013

bila hati sudah benci 2


I received a text from Kak Hapam yang menyatakan keinginanya untuk bertemu dengan I.What???Pompreng ni crazy or something???Then I replied,"you sure ke ni?Nak ke you kelua dengan I???".Pompreng bernapsu kuda tu diam seribu bahasa sampai ke hari ini(da masuk tahun baru).Apa kejadahnya nak berjumpa jumpa segala?Better you p menyundal dengan laki I,boleh beramas mesra then laki I boleh main dengan anak you yang so cute tu.Eh,sanggup ke you nak hadap muka I yang tak reti nak senyum ni???.Kak Hapam,if you thought we could be a bestpreng & bercomolot segala as if you tak pernah berdrama dengan I.You thought wrong ok.

Tis week was a fairytales cause rumah yang I tumpang ni sepi without orang orang yang duk mengaku dirinya sangat kelas dan super pembersih and everything perfect itu.So dapat la I bersenang senang if not ada saja yang tak kena,asal I duduk je depa tak senang duduk and the worst part is everyday aku juga la yang kena cuci toilet depa.Ish...duduk sebumbung dengan orang pengotor adalah hazab ok.Before berambus tu kan orang tu sempat mintak balik g*** yang dia bagi kat I dulu.Pinjam katanya...I sikit pon tak terkejut or kecik hati cause I knew them better now.Beside that I tak hadap dengan rete benda mereka mereka yang tak seberapa itu (if I show benda tu in tis blog sure orang gelak)cause adik beradik I terlebih mampu bagi I more than that.I can't imagine what if my sisters and Bella know about tis.

I da p buat scan 3d/4d,finally and yes laki I tak ada masa and tak hingin menemani ku but at least he'd paid the bill even duit yang dibagi tu cukup cukup je(melepas I nak p beli setabak's cheese cake)but it better than nothing.I don't know how to describe it but am felt so extremely happy sangat sangat when I saw my unborn baby inside of me.Yes,am felt so scared and worried cause of my health condition,dengan insomnia yang makin worst,law blood pressure,boleh pulak my midwife cakap I ni berdiet(wtf???)and emotional unstable.Syukur everything was fine and she/he is growing so fast and healthy and the best part is bila tahu about the gender...Finally I found the reason why I should smile and count my blessing.The tak best part is I was alone and no one there to share that moment and I don't even know who's the first person that I should text or call.

Bang Hj pulak tak habis habis torturing me.Sebab I was refused to meet him.Kata him,"why you ni?makin dekat makin susah pulak nak jumpa".Asal orang tua tu tahu I was alone at home then start la merayu rayu nak datang rumah.Dasar jantan!.Yes,harus I akui disini,I was lonely and neglected by laki I.There is time I really really need someone beside me.I miss to be beloved.I miss being treated right.We don't even comolot in ages,tapi termengandung jugak aku khenn...I ada banyak alasan untuk berlaku cureng ok.As insan yang lemah dan jahil bab bab agama,I just berdoa agar terus jauh dari jantan jantan tak guna.Kalau I nak berscandal pon sah sah bukan dengan Bang Hj.It was over since I left him and terima nikahnya few years ago,yang tinggal cuma janji janji palsu,friendship yang serupa catdog and the curse.Maybe that Hj too dumb to realize about it.Hati I sudah benci,bang.

Tis orang tua juga tak puas hati when he found out yang duda engineer tu contact I,da ada yang menunggu I katanya.What ever la bang but let it be worth it la khenn...

p/s:To Kak Nonys (anon),tq for your kind words.